ΟΗΕ / Με το βλέμμα στραμμένο στο κλίμα και την πανδημία

by/ 0 Comments / 0 View / 21/09/2021

Του Νίκου Κυριακίδη

Οκόσμος να αφουγκραστεί του νέους και να εμπνευστεί απ’ τα όνειρά τους καλεί τους ιθύνοντες και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες την ώρα που οι ηγέτες χωρών και κυβερνήσεων ετοιμάζονται να “επιστρέψουν” στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού βάζοντας επί τάπητος την κλιματική κρίση, την πανδημία και όλο το φάσμα των πρωτοβουλιών και των δράσεων για έναν ριζικό αναπροσανατολισμό της πορείας της ανθρωπότητας.

Ωστόσο, με τις γεωστρατηγικές διενέξεις να μαίνονται, την κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού να σοβεί με καταστρεπτικές συνέπειες για το περιβάλλον επιδεινώνοντας τους οικονομικούς και ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, παραμένει αμφίβολο αν αυτές οι εκκλήσεις θα μπορούσαν να δρομολογήσουν έστω και την παραμικρή αλλαγή.

 

Λόγω της πανδημίας οι περισσότεροι ηγέτες συμμετείχαν στην περσινή σύνοδο με βιντεοσκοπημένα μηνύματα. Εφέτος θα δώσουν το «παρών» διά ζώσης, όχι όμως όλοι, κι αυτοί τηρώντας φυσικά τα μέτρα προστασίας και υπακούοντας στον άτυπο όρο να έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19.

 

Περίπου το ένα τρίτο των ηγετών των 193 κρατών – μελών των Ηνωμένων Εθνών σκοπεύουν να στείλουν και πάλι βιντεοσκοπημένα μηνύματα. Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να αποθαρρύνουν τους ηγέτες να ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη σε μια προσπάθεια τους να αποτραπεί ο κίνδυνος η Γενική Συνέλευση να μετατραπεί σε εστία υπερμετάδοσης της Covid-19.

 

Ο ακροδεξιός Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου, που την περασμένη εβδομάδα δήλωνε ότι δεν χρειάζεται να εμβολιαστεί διότι μολύνθηκε από τον νέο κορωνοϊό και έχει ανοσία, θα είναι αυτός που θα παραβιάσει τους κανόνες για την είσοδο στην αίθουσα της Συνέλευσης.

 

Κατά τον Γκουτέρες, οι συζητήσεις για το πόσοι από τους ηγέτες και τους διπλωμάτες που θα συμμετάσχουν στη συνέλευση έχουν εμβολιαστεί αποτυπώνουν το «πόσο δραματική είναι η ανισότητα σε σχέση με τους εμβολιασμούς». Τα στοιχεία τον επιβεβαιώνουν: Από τα 5,7 δισ. δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 που έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο, μόλις το 2% έχει διατεθεί στην Αφρική.

Με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες κινήσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, το μεγάλο στοίχημα της Συνέλευσης θα είναι να βρεθεί κοινός τόπος ώστε η COP26, η παγκόσμια δακυβερνητική διάσκεψη για το κλίμα που αρχίζει στις 31 Οκτωβρίου στη Γλασκώβη, να μην καταλήξει σε ναυάγιο. Ο Γκουτέρες και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα έχουν αυτή την εβδομάδα εντατικές συνομιλίες για να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

 

Όμως ο Τζόνσον παραδέχθηκε την Κυριακή ότι θα είναι δύσκολο οι πλούσιες χώρες να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να χρηματοδοτήσουν την προσαρμογή των φτωχών χωρών στις αλλαγές που απαιτεί η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

 

Οι χώρες του πλούσιου Βορρά δεσμεύτηκαν το 2009 στην Κοπεγχάγη να δίνουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2020 στις χώρες του φτωχού Νότου για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά, όπως και πολλά άλλα, η δέσμευση αυτή έμεινε κενό γράμμα.

 

Στη Βρετανία το κίνημα κατά της κλιματικής κρίσης γίνεται όλο και πιο μαχητικό, όλο και πιο δυναμικό, με δράσεις που πυκνώνουν αποτυπώνοντας την αίσθηση του επείγοντας μπροστά σε μια επερχόμενη, μη διαχειρίσιμη καταστροφή. Έτσι εκατοντάδες διαδηλωτές αγνόησαν την κριτική εκ του ασφαλούς των πολιτικών αλλά και τις εντολές της αστυνομίας και πραγματοποίησαν και χθες κινητοποιήσεις στον πολυσύχναστο περιφερειακό αυτοκινητόδρομο M25 του Λονδίνου.

 

Οι ακτιβιστές της οργάνωσης Insulate Britain, που ζητάει από τη βρετανική κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα μονώσει 29 εκατομμύρια σπίτια, απέκλεισαν παράδρομους, χρησιμοποίησαν κόλλα για να “κολλήσουν” στο οδόστρωμα και έριξαν μπογιά.

Αvgi.gr