ΟΗΕ: Δεν είναι λύση η «εικονική κανονικότητα» στη Γάζα

by/ 0 Comments / 1 View / 24/05/2021

Δεν μπορούμε απλώς να ακολουθήσουμε μια προσέγγιση ανοικοδόμησης στη Γάζα (…) διότι καταντά ένα σισύφειο έργο: ανοικοδόμηση, καταστροφή, ανοικοδόμηση, καταστροφή», τονίζει ο ΟΗΕ και ζητάει να ξεκινήσει «μια πραγματική» πολιτική διαδικασία για να διευθετηθούν οι αιτίες της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης παράλληλα με την ανοικοδόμηση της περιοχής, προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα σύρραξη.

Όπως υπογράμμισε ο Φιλίπε Λατσαρίνι επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), η ανοικοδόμηση «πρέπει να συνοδεύεται από μια πραγματική πολιτική διαδικασία», επισημαίνοντας την ανάγκη να αποφευχθεί «μια εικονική κανονικότητα» στη Γάζα, όπου οι κάτοικοι και κυρίως οι νέοι θα εξαρτώνται από την βοήθεια, χωρίς να έχουν μέλλον, «μέχρι την επόμενη έξαρση της βίας».

Εξ ου και η σημασία του να αντιμετωπιστούν «τα βαθύτερα αίτια» της σύγκρουσης που διαρκεί εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια, συνέχισε ο Λατσαρίνι, η υπηρεσία του οποίου απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση έκτακτης βοήθειας 38 εκατομμυρίων δολαρίων για τη Γάζα.

«Οι κάτοικοι της Γάζας είναι πιο τραυματισμένοι από ποτέ» και αυτό «πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη», δήλωσε η Λιν Χέιστινγκς, συντονίστρια ανθρωπιστικής βοήθειας για τα Παλαιστινιακά Εδάφη, η υπηρεσία της οποίας έχει μετρήσει μέχρι στιγμής 1.000 καταστήματα και σπίτια «εντελώς κατεστραμμένα», κατά τη διαδικασία αποτίμησης των ζημιών από την 11ήμερη σύρραξη.

Η εκεχειρία, που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή έπειτα από μεσολάβηση της Αιγύπτου, δεν προβλέπει κανέναν όρο για αναστολή των μαχών ούτε κανένα σχέδιο για την ανοικοδόμηση. Μια αιγυπτιακή αντιπροσωπεία βρίσκεται στη Γάζα για να συνομιλήσει με τη Χαμάς.

Μόλις τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία, δεκάδες φορτηγά που μετέφεραν διεθνή βοήθεια άρχισαν να εισέρχονται στη Γάζα μέσω του ισραηλινού περάσματος Κερέμ Σαλόμ, αλλά και αυτού της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να υπάρξει μια «μεγάλη» οικονομική βοήθεια για «την ανοικοδόμηση της Γάζας», αλλά η οποία δεν θα δίνει στη Χαμάς «την ευκαιρία να δημιουργήσει εκ νέου το εξοπλιστικό της σύστημα».

Ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση ότι υπεξαιρεί τη διεθνή βοήθεια για να χρηματοδοτεί τους στρατιωτικούς της σκοπούς και ότι χρησιμοποιεί υλικά που στέλνονται στον θύλακα για την ανοικοδόμησή του, για να κατασκευάζει το υπόγειο σύστημα τούνελ της.

«Είναι ζωτικής σημασίας οι Παλαιστίνιοι να έχουν ελπίδα και ευκαιρίες, να μπορούν να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια με το ίδιο τρόπο που είναι σημαντικό για τους Ισραηλινούς», επεσήμανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Από το Αμάν, ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική στη λύση των δύο κρατών».

Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών των Παλαιστινίων και της Ιορδανίας Ρίαντ αλ Μάλικι και Αϊμάν Σαφάντι κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να εμποδίσει την έξωση παλαιστινιακών οικογενειών από την Ανατολική Ιερουσαλήμ προς όφελος Εβραίων εποίκων.

Στο μεταξύ, στη Λωρίδα της Γάζας, οι δημόσιες υπηρεσίες μαζεύουν τα συντρίμμια, ενώ έμποροι και κάτοικοι εκτιμούν τις καταστροφές που προκάλεσαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, σε σπίτια, δρόμους και υποδομές, καλούμενοι να διαχειριστούν παράλληλα τα ψυχικά τραύματά τους, λόγω της σύγκρουσης αλλά και του μέλλοντος της Γάζας και της Παλαιστίνης εν γένει.

Η Λωρίδα της Γάζας ελέγχεται από το 2007 από το στρατιωτικό κίνημα της Χαμάς. Πρόκειται για έναν θύλακα με ενδημική ανεργία και φτώχεια, όπου ζουν δύο εκατομμύρια άνθρωποι, θέατρο τεσσάρων πολέμων μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, από το 2008. Το Ισραήλ αποσύρθηκε από τη Γάζα το 2005, έπειτα από περίπου 40 χρόνια κατοχής, όμως επέβαλε στον θύλακα πλήρη αποκλεισμό.

Στη διάρκεια της πιο πρόσφατης σύρραξης, σκοτώθηκαν 248 Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων 66 παιδιά. Στο Ισραήλ από τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον θύλακα σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, μια έφηβη και ένας στρατιώτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ