ΟΗΕ / Αναμένει για το 2021 επιπλέον μισό εκατομμύριο Αφγανούς πρόσφυγες

by/ 0 Comments / 0 View / 28/08/2021

Ηυπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες δήλωσε σήμερα ότι προετοιμάζεται για περίπου μισό εκατομμύριο πρόσφυγες από το Αφγανιστάν μέχρι το τέλος του έτους, καθώς η έξαρση της βίας προκαλεί περαιτέρω εκτοπισμό. Η κατάσταση στο Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν «παραμένει αβέβαιη και μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία», δήλωσε στις 27 Αυγούστου το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Ανέφερε ότι οι εκτιμώμενοι επιπλέον 500.000 πρόσφυγες θα προστεθούν στα 2,2 εκατομμύρια Αφγανούς που είναι ήδη καταγεγραμμένοι ως πρόσφυγες στο εξωτερικό – σχεδόν όλοι τους στο Πακιστάν και το Ιράν. Εκτιμήσεις του οργανισμού είναι ότι 558.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό του Αφγανιστάν λόγω της σύγκρουσης μόνο φέτος. Σχεδόν όλοι τους είναι γυναίκες και παιδιά.

«Σε αριθμούς, ετοιμαζόμαστε για περίπου 500.000 νέους πρόσφυγες στην περιοχή. Αυτό είναι το πιο απαισιόδοξο σενάριο», δήλωσε η Κέλι Κλέμεντς, αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) στην παρουσίαση του περιφερειακού Σχεδίου προετοιμασίας και επέμβασης για τους Αφγανούς πρόσφυγες.

Παράλληλα πρόσθεσε «ότι περισσότεροι από 2,2 εκατ. Αφγανοί βρίσκονται ήδη στο Ιράν και στο Πακιστάν, και ότι η φυγή είναι μερικές φορές όχι μόνο η τελευταία καταφυγή αλλά και η μόνη επιλογή που διαθέτουν οι άνθρωποι προκειμένου να επιβιώσουν και να απολαύσουν τα πιο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».

Το Ιράν και το Πακιστάν φιλοξενούν, σχεδόν τρία εκατ. Αφγανούς με διάφορα στάτους, εκ των οποίων πολλοί χωρίς χαρτιά, σύμφωνα με την UNHCR.

Το σχέδιο του ΟΗΕ προβλέπει μια έκκληση για συγκέντρωση ποσού ύψους 299 εκατ. δολαρίων (254,4 εκατ. ευρώ) για τη χρηματοδότηση φέτος των δραστηριοτήτων υπηρεσιών του ΟΗΕ, περιλαμβανομένης της UNHCR, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (Unicef), καθώς και μη κυβερνητικών οργανώσεων με τις οποίες συνεργάζονται τα Ηνωμένα Έθνη.

Επισημάνθηκε ότι «αν και δεν έχουμε διαπιστώσει σημαντικές αναχωρήσεις Αφγανών στο στάδιο αυτό, η κατάσταση στο Αφγανιστάν έχει εξελιχθεί πιο γρήγορα απ΄ό,τι είχε προβλέψει οιοσδήποτε. Οφείλουμε κατά συνέπεια να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλα τα ενδεχόμενα».

Από τις αρχές του έτους, η συντριπτική πλειονότητα των Αφγανών που αναγκάστηκαν να φύγουν για να γλιτώσουν από τη βία παρέμεινε στο εσωτερικό της χώρας. Κάπου 7.300 νέοι Αφγανοί πρόσφυγες καταγράφηκαν στις γειτονικές χώρες ανάμεσα στην 1η Ιανουαρίου και την 20ή Αυγούστου, διευκρίνισε το AFP εκπρόσωπος της UNHCR.

Περισσότεροι από 558.000 Αφγανοί αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν στο εσωτερικό του Αφγανιστάν φέτος, προστιθέμενοι στους περίπου 2,9 εκατ. Αφγανούς που ήταν ήδη εσωτερικά εκτοπισμένοι σε όλη τη χώρα στα τέλη του 2020, σύμφωνα με την UNHCR.

«Γνωρίζουμε πως η αυξανόμενη ανασφάλεια και βία προκάλεσαν τον εκτοπισμό περισσότερων από 500.000 Αφγανών μόνο φέτος, εκ των το οποίων το 80% είναι γυναίκες και παιδιά», υπογράμμισε η Κλέμεντς.

Avgi.gr