Ξεπέρασαν τους 15.000 οι νεκροί στη Βραζιλία

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ξεπέρασαν τους 15.000 οι νεκροί στη Βραζιλία / 9 View / 17/05/2020

Στη Βραζιλία ξεπεράστηκε χθες το όριο των 15.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έγιναν περισσότερα από αυτά σε Ιταλία και Ισπανία.

Ακόμα 816 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες στη χώρα, που δέχεται το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία στη Λατινική Αμερική, αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 15.633.

Η Βραζιλία βρίσκεται επίσης στην πέμπτη θέση ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων παγκοσμίως, αφού πάνω από 233.142 άνθρωποι έχουν μολυνθεί, δηλαδή περισσότεροι από ότι σε Ιταλία και Ισπανία.

Ο πραγματικός αριθμός των ασθενών ενδέχεται ωστόσο να είναι ως και δεκαπενταπλάσιος από αυτόν που ανακοινώνεται επίσημα, καθώς δεν γίνονται γενικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις, παρατηρούν ειδικοί.

Παρά την προέλαση της πανδημίας, ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο συνεχίζει να εκφράζει την αντίθεσή του στα μέτρα περιορισμού που εφαρμόζουν οι κυβερνήτες πολλών πολιτειών υπονομεύοντας τις προσπάθειες και των επιστημόνων .

«Η ανεργία, η πείνα και η μιζέρια θα είναι το μέλλον όσων υποστηρίζουν την τυραννία της απόλυτης απομόνωσης», έγραψε στο Twitter, μία ημέρα μετά την παραίτηση του δεύτερου υπουργού Υγείας της κυβέρνησής του μέσα σ’ έναν μήνα εξαιτίας των διαφορών απόψεων για τη διαχείριση της κρίσης.

Ο Μπολσονάρο επιμένει να απαιτεί την «επιστροφή στην ομαλότητα» και υπόσχεται την αξιοποίηση της χλωροκίνης και της υδροξυχλωροκίνης για τη θεραπεία του Covid-19, παρά το γεγονός ότι δεν έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά τους.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος επιχειρηματολογεί ότι το τίμημα για την οικονομία γίνεται αφόρητο και ότι πρέπει να επιτραπεί να ξανανοίξουν οι επιχειρήσεις το ταχύτερο δυνατό.

Η κυβέρνηση αναμένει τώρα ότι η χώρα θα καταγράψει την μεγαλύτερη ετήσια οικονομική της συρρίκνωση φέτος από τότε που άρχισε η καταγραφή των στοιχείων εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.

Ο αντιπρόεδρος της Βραζιλίας Χάμιλτον Μουράο υπεβλήθη χθες σε τεστ για Covid-19 και τέθηκε σε απομόνωση στην επίσημη κατοικία του, αφού ένας δημόσιος λειτουργός που βρέθηκε κοντά του την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε θετικός στον νέο κορονοϊό.

Ο 66χρονος Μουράο δεν θα ασκήσει τα επίσημα καθήκοντά του τη Δευτέρα, καθώς τότε αναμένεται να βγουν τα αποτελέσματα της εξέτασής του. Ο Μπολσονάρου έχει υποβληθεί σε έναν αριθμό τεστ για τον SARS-CoV-2 αφού υπουργοί και άλλοι στενοί συνεργάτες του εξετάστηκαν και διαγνώσθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό.

Ο αριθμός των διαγνωστικών τεστ που έχει κάνει η Βραζιλία εξακολουθεί να απέχει πολύ από αυτόν ευρωπαϊκών κρατών. Τα επίσημα εργαστήρια της Βραζιλίας ανέλυσαν σχεδόν 338.000 τεστ για τον νέο κορονοϊό από την αρχή της εβδομάδας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας. Αυτήν την στιγμή αναλύονται άλλα 145.000 τεστ και αναμένεται το αποτέλεσμά τους.