Ξεκίνησε η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στην Γερουσία

by/ 0 Comments / 6 View / 10/02/2021

Οι κατήγοροι του Ντόναλντ Τραμπ θα παρουσιάσουν νέες αποδείξεις στη δίκη του στη Γερουσία

 

Οι εισαγγελείς στη δίκη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία σκοπεύουν να επικαλεστούν νέες αποδείξεις, που δεν έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα, για να στηρίξουν την υπόθεσή τους, όπως ανέφεραν υψηλόβαθμοι βοηθοί τους σήμερα.

 

Οι πηγές αυτές δεν έδωσαν περισσότερες διευκρινίσεις για τις αποδείξεις αυτές που θα παρουσιαστούν στη δίκη, η οποία ξεκινά σήμερα.

 

Ούτε εξήγησαν, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, εάν πρόκειται οι κατήγοροι-βουλευτές να καλέσουν μάρτυρες για να καταθέσουν, εφόσον τους επιτραπεί κάτι τέτοιο.

 

Πρόσθεσαν όμως ότι οι κατήγοροι θα υποστηρίξουν ότι το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν εξαιρεί από την παραπομπή τους προέδρους για ενέργειες που διέπραξαν κατά τις τελευταίες ημέρες της θητείας τους.

Την έναρξη σήμανε ο γερουσιαστής Πάτρικ Λίχι. «Δεν ζήτησα ούτε επιδίωξα να προεδρεύσω αυτής της δίκης», ανέφερε ο Λίχι σε επιστολή του στους συναδέλφους του στη Γερουσία. «Η πρόθεσή μου και η επίσημη υποχρέωση μου είναι να διεξαγάγω αυτήν τη δίκη με δίκαιο τρόπο προς όλους».

Ο επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς προήδρευσε της πρώτης δίκης του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά επέλεξε να μην το κάνει αυτή τη φορά επειδή ο Τραμπ έχει ήδη αποχωρήσει από το αξίωμα.

Η Γερουσία θα ακούσει επιχειρήματα από τους επικεφαλής της παραπομπής και την ομάδα υπεράσπισης του πρώην προέδρου τις επόμενες ημέρες.

Οι 100 γερουσιαστές, οι οποίοι βάσει του Συντάγματος θα δικάσουν τον Τραμπ, ήταν παρόντες στα πρωτοφανή γεγονότα της εισβολής των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Το κατηγορητήριο θα υποστηρίξουν εννέα Δημοκρατικοί βουλευτές, σε ρόλο εισαγγελέα, ενώ ο αντίλογος θα έρθει από την ομάδα δικηγόρων του τέως προέδρου, οι οποίοι χθες, στην προπαρασεκυαστική διαδικασία έκαναν λόγο για αυθάδη, πολιτική κίνηση.

Ο ίδιος ο Τραμπ δεν προτίθεται να παραστεί στη δίκη, ούτε καν να στείλει απολογητικό υπόμνημα.

Έχοντας αποσυρθεί στην έπαυλή του, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, από τις 20 Ιανουαρίου, όταν εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο, δεν έχει προβεί σε πολιτικές δηλώσεις, ομιλίες ή συνεντεύξεις.

Η ομάδα των δικηγόρων του θα στηρίξει την υπερασπιστική της γραμμή στο επιχείρημα ότι δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα η καταδίκη ενός πρώην προέδρου από τη Γερουσία καθώς ο Τραμπ είναι πλέον πολίτης.

Με αυτό τον τρόπο είναι πιθανό να πετύχει τη συσπείρωση της μεγάλης πλειονότητας των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, ακόμη και πολλών από εκείνους που εξοργίστηκαν με την εμπρηστική στάση του Τραμπ.

Πηγές: Καθημερινή, Lifo, ΑΠΕ-ΜΠΕ – με πληροφορίες του Reutrers/Guardian/CNN