Ξαφνική αποπομπή της Υπ. Εξωτερικών στη Λιβύη

by/ 0 Comments / 2 View / 08/11/2021

Σε μια ενέργεια που προκάλεσε αίσθηση σε διεθνές επίπεδο προχώρησε το προεδρικό συμβούλιο της Λιβύης. Συγκεκριμένα, αποφάσισε την αποπομπή τής –μέχρι σήμερα– υπουργού Εξωτερικών Νάιλα Μανγκούς από τη θέση της, ενώ της απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

Σύμφωνα με την προεδρική ανακοίνωση, η Μανγκούς κατηγορείται πως δεν συνεργάζεται με το συμβούλιο και πως μονοπωλεί την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Σημειώνεται ότι η απομάκρυνση της Μανγκούς από τα καθήκοντά της έρχεται λίγο πριν από τη σημαντική Σύνοδο για τη Λιβύη που θα γίνει στο Παρίσι. Επίσης γίνεται περίπου 1,5 μήνα πριν από τις κρίσιμες εκλογές στη χώρα που θα διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου, με τους κατοίκους να καλούνται στις κάλπες σε κλίμα διχασμού και έπειτα από μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο.

Υπενθυμίζεται ότι η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα είχε μέχρι πριν από λίγους μήνες δύο αντίπαλες κυβερνήσεις: μία με έδρα την πρωτεύουσα, την Τρίπολη (αναγνωρισμένη από τη Δύση) και μία άλλη, στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Κάθε πλευρά υποστηριζόταν από διαφορετικές ξένες δυνάμεις, ενώ στη χώρα είχαν εισέλθει μαχητές και στρατεύματα από άλλα κράτη.

efsyn.gr