Ξανά στη φυλακή ο Αλτάν λίγες ώρες μετά την απελευθέρωσή του

by/ 0 Comments / 24 View / 24/09/2016

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε βάρος του Τούρκου δημοσιογράφου Αχμέτ Αλτάν σε σχέση με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, με τον δημοσιογράφο να προφυλακίζεται εκ νέου, λίγες ώρες αφότου είχε απελευθερωθεί υπό όρους με δικαστική εντολή.

Έστειλαν «υποσυνείδητα μηνύματα»

Ο συγγραφέας και πρώην διευθυντής της εφημερίδας Taraf κατηγορείται ότι είναι «μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης» [εννοώντας την αδελφότητα του πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν], η οποία κατηγορείται από την Άγκυρα ότι υπέθαλψε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η δικαιοσύνη τον κατηγορεί επίσης ότι «επιχείρησε να ανατρέψει την κυβέρνηση ή να παρεμποδίσει το έργο της».

Ο δημοσιογράφος είχε συλληφθεί στις 10 Σεπτεμβρίου μαζί με τον αδελφό του, τον Μεχμέτ Αλτάν.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης αποφυλακίσθηκε υπό όρους με απόφαση ενός δικαστή, πριν συλληφθεί και πάλι το βράδυ έπειτα από σχετικό αίτημα άλλου δικαστή.

Σε βάρος του πανεπιστημιακού Μεχμέτ Αλτάν, απαγγέλθηκαν οι ίδιες κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σήμερα και στον αδελφό του, και προφυλακίσθηκε.

Η τουρκική δικαιοσύνη κατηγορεί τους δύο αδελφούς ότι έστειλαν «υποσυνείδητα μηνύματα» την παραμονή της απόπειρας πραξικοπήματος.

Είχαν διατυπώσει την υπόθεση ότι οργανώνεται ένα πραξικόπημα, χωρίς να κάνουν περαιτέρω σχόλια, στο τηλεοπτικό κανάλι Τζαν Ερζιντζάν (που θεωρήθηκε γκιουλενιστικό και έκλεισε). Σημειώνεται πως η παρουσιάστρια της συγκεκριμένης εκπομπής, Ναζλί Ιλιτσάκ, είναι επίσης φυλακισμένη από τα τέλη Ιουλίου.

Ο Αχμέτ Αλτάν, φυσιογνωμία της τουρκικής δημοσιογραφίας, εργάσθηκε επί χρόνια στις εφημερίδες Hurriyet και Milliyet πριν ιδρύσει το 2007 την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Taraf, της οποίας διετέλεσε διευθυντής μέχρι την παραίτησή του το 2012.

Η ανακοίνωση της σύλληψης των δύο αδελφών είχε συγκινήσει πολλούς συγγραφείς, δημοσιογράφους και πανεπιστημιακούς, οι οποίοι κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο αίτημα για την απελευθέρωσή τους.