Ν. Σουδάν: Τα τρία τέταρτα του πληθυσμού έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

by/ 0 Comments / 34 View / 13/07/2016

Τα τρία τέταρτα του πληθυσμού του Νοτίου Σουδάν χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια μετά από τις αιματηρές συγκρούσεις των τελευταίων ημερών, δήλωσε την Τρίτη η διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ) των Ηνωμένων Εθνών, Έρθαριν Κάζεν.

Από την Παρασκευή έως τη Δευτέρα η πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν, Τζούμπα, έγινε θέατρο αιματηρών συγκρούσεων ανάμεσα σε δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Σάλβα Κιρ και πρώην αντάρτες πιστούς στον αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ. Οι δύο άνδρες κήρυξαν τη Δευτέρα κατάπαυση του πυρός, όπως ζητούσε επί ημέρες η διεθνής κοινότητα.

«Τα τρία τέταρτα του πληθυσμού του Νότιου Σουδάν έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια», είπε η κ. Κάζεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο AFP στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας Αμάν. «Η πρόσφατη σύρραξη σύρει ακόμη περισσότερο κόσμο στον λιμό και στην απόγνωση», προειδοποίησε η ίδια. Σημειώνεται ότι η χώρα έχει πληθυσμό περίπου12 εκατ. κατοίκων.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΠΕΠ, οι εργαζόμενοι των ανθρωπιστικών οργανώσεων στην Τζούμπα αναγκάστηκαν τις τελευταίες ημέρες να μεταβούν εσπευσμένα σε καταφύγια λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών. Εξάλλου, πάνω από 2.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους και κατέφυγαν σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, πρόσθεσε η ίδια.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στα αντιμαχόμενα μέρη, «εκατοντάδες» άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις τελευταίες συγκρούσεις. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, συνολικά 3.600 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Το ξέσπασμα των νέων μαχών ενέτεινε τους φόβους περί πλήρους αναζωπύρωσης του εμφυλίου πολέμου στο Νότιο Σουδάν, που είχε ξεσπάσει το 2013.