Νταβούτογλου: Η συμφωνία δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς απελευθέρωση της βίζας

by/ 0 Comments / 36 View / 24/04/2016

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου προειδοποίησε ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για την επανεισδοχή μεταναστών δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς την απελευθέρωση από την Ε.Ε. του καθεστώτος της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

«Το θέμα της κατάργησης της βίζας είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία», δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, μετά από επίσκεψή τους σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή του Γκαζίαντεπ στη νοτιοανατολική Τουρκία, το Σάββατο.

Επεσήμανε επίσης ότι η Άγκυρα ανταποκρίθηκε σε όλες τις υποχρεώσεις της βάσει της συμφωνίας με την Ε.Ε., ενώ απέρριψε ισχυρισμούς που εμφανίζουν την Τουρκία να επιστρέφει Σύρους πρόσφυγες στην πατρίδα τους παρά τη θέλησή τους.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η Άγκυρα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή επιθέσεων με πυραύλους στο Κιλίς, το οποίο βρίσκεται στο στόχαστρο τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους οι οποίοι ελέγχουν την περιοχή κοντά στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.

Τουσκ: Η Τουρκία το καλύτερο παράδειγμα ως προς τη μεταχείριση προσφύγων

Ως το καλύτερο παράδειγμα στον κόσμο, σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να μεταχειρίζεται κανείς τους πρόσφυγες, χαρακτήρισε την Τουρκία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραδώσει στην Άγκυρα μαθήματα σχετικά με το τι θα έπρεπε να κάνει», είπε ο κ. Τουσκ.

Υπέρ της δημιουργίας ζωνών ασφαλείας στη Συρία η Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι προωθεί το σχέδιο δημιουργίας ζωνών ασφαλείας στη Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, όπου οι πρόσφυγες θα μπορούν να βρουν καταφύγιο.

«Ζήτησα και πάλι τη δημιουργία ζωνών στις περιοχές όπου τηρείται η εκεχειρία και όπου μπορεί να υπάρξει εγγύηση για υψηλό επίπεδο ασφαλείας», δήλωσε η κ. Μέρκελ.