Νορβηγία: Οι Εργατικοί στην εξουσία – Δύσκολες συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης

by/ 0 Comments / 1 View / 15/09/2021

Η απερχόμενη συντηρητική πρωθυπουργός στη Νορβηγία παραδέχτηκε τα μεσάνυχτα την ήττα της από την αριστερή αντιπολίτευση στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, καθώς στην εξουσία ανεβαίνουν οι Εργατικοί με επικεφαλής τον αρχηγό των Εργατικών, Γιόνας Γκαρ Στέρε.

 

«Το έργο του συντηρητικού κόμματος στην κυβέρνηση τελείωσε αυτή τη φορά», δήλωσε η Έρνα Σόλμπεργκ, ηγέτης του σκανδιναβικού κράτους από το 2013 της οποίας η κυβέρνηση σημείωσε χρόνο – ρεκόρ για τη δεξιά στην ιστορία της χώρας. «Θα ήθελα να συγχαρώ τον Γιόνας Γκαρ Στέρε, ο οποίος, αυτή τη στιγμή, φαίνεται να έχει σαφή πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση».

Ο ίδιος σε ομιλία του προς μέλη του κόμματός του είπε ότι το κεντροαριστερό μπλοκ κέρδισε την πλειοψηφία των εδρών του Κοινοβουλίου, δηλώνοντας ότι θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση. «Τώρα μπορούμε επιτέλους να πούμε: τα καταφέραμε», τόνισε.

Ωστόσο, το ακριβές σχήμα ενός «κόκκινο-πράσινου» συνασπισμού δεν είναι καθόλου σαφές. Τα exit poll δείχνουν ότι το κόμμα του 61χρονου κερδίζει 48 από τις 169 έδρες του κοινοβουλίου με τον προτιμώμενο τρικομματικό συνασπισμό να βρίσκεται με μικρή πλειοψηφία, των 88 βουλευτών.

Η πιθανή συμμαχία του Στέρε με το Κεντρώο κόμμα (26 έδρες ) και τη Σοσιαλιστική Αριστερά (13), που έχουν αντίθετες πολιτικές θέσεις, και για διχάζονται σε βασικά θέματα, όπως για το εάν θα ζητήσουν υποστήριξη από δύο μικρότερα κόμματα, των οικολόγων του MDG και των κομμουνιστών του Rodt.

Πάντως, ακόμα και ο τριμερής συνασπισμός θα απαιτούσε από τον μελλοντικό πρωθυπουργό να πείσει τους πιθανούς εταίρους του να συμβιβαστούν σε μια σειρά πολιτικών, από το μέλλον της βιομηχανίας πετρελαίου έως τις σχέσεις της Νορβηγίας με την Ε.Ε.

«Θα αφιερώσουμε πολύ χρόνο για να μιλήσουμε» είπε ο Στέρε, ενώ ο ηγέτης της Σοσιαλιστικής Αριστεράς, που υποστηρίζει μια ευρύτερη πεντακομματική συμμαχία, προέβλεψε ότι οι συνομιλίες θα είναι σκληρές. «Όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει δρόμος για εξουσία και πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο που δεν περνάει από εμάς» σημείωσε.

Για την προεκλογική εκστρατεία του 2021 ο Στέρε καθησύχασε τους ψηφοφόρους της μεσαίας τάξης ξεκαθαρίζοντας ότι μόνο το 20% των υψηλότερα αμειβόμενων και των πολύ πλούσιων θα υφίσταντο αύξηση των φόρων αν κέρδιζαν οι Εργατικοί.

Ποιος είναι ο Στέρε

Έχει έρθει η σειρά του απλού λαού, υποστήριξε ο ίδιος, υποσχόμενος να μειώσει τις ανισότητες με φοροελαφρύνσεις για τις οικογένειες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, να μειώσει το κόστος των δημόσιων υπηρεσιών και να αυξήσει την φορολογία για τους πλούσιους, περιλαμβανομένου και του ιδίου.

Γιός ενός ναυλομεσίτη, ο Στέρε είναι κληρονόμος μιας περιουσίας αξίας περί τα 16 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το επιχειρηματικό περιοδικό Kapital. Η πλούσια οικογένειά του θεωρούνταν κάποτε εμπόδιο για την φιλοδοξία του να ηγηθεί ενός κόμματος ριζωμένου στους αγώνες για τα δικαιώματα των εργατών.

Ο ίδιος λέει ότι οι ταξικές διαφορές που παρατήρησε όταν φοιτούσε στο Παρίσι την περίοδο του ’80 τον μετέτρεψαν σε σοσιαλδημοκράτη. Σπούδασε σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Γαλλίας, το Sciences Po, και ταξίδεψε στη Σοβιετική Ένωση στο πλαίσιο του κινήματος υποστήριξης σοβιετικών αντιφρονούντων.

«Έμαθα σε ποιου είδους κοινωνία ήθελα να ζω. Στη Γαλλία οι ανισότητες μεταξύ των ανθρώπων είναι μεγάλες, μεγαλύτερες σε σχέση με τη Νορβηγία -ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, ανάμεσα σε όσους έχουν σπουδάσει και σε όσους δεν έχουν, ανάμεσα στην πόλη και στην ύπαιθρο», έγραψε σε άρθρο του για την νορβηγική ιστοσελίδα ABC News το 2017.

Όπως είχε δηλώσει στο Reuters τον περασμένο μήνα, η κατανομή των οικονομικών βαρών με πιο ισότιμο τρόπο θα χαλάρωνε την υιοθέτηση αυστηρότερων πολιτικών για το κλίμα -ένα μεγάλο ζήτημα στη Νορβηγία.

«Πρέπει να αποφύγουμε κίτρινα γιλέκα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μειώνουμε τις εκπομπές και δημιουργούμε θέσεις εργασίας», δήλωσε αναφερόμενος στο αντικυβερνητικό κίνημα  της Γαλλία. Η Νορβηγία είναι «καλή στη διαπραγμάτευση αυτών των μεταβάσεων, αλλά πρέπει να έχουμε μια κοινωνία με λιγότερες ανισότητες, οι οποίες έχουν αυξηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση».

Μετά την επιστροφή του στην πατρίδα συνεργάστηκε στενά με την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της χώρας, την Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ, και αργότερα έγινε προσωπάρχης της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το 2010, ως υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του φίλου του Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Στέρε εξασφάλισε το τέλος σε μια διαμάχη 40 ετών, υπογράφοντας με τη Ρωσία μία συμφωνία για το διαχωρισμό των μεταξύ τους συνόρων στον Αρκτικό Ωκεανό. Στη συνέχεια υπηρέτησε ως υπουργός Υγείας προτού γίνει ηγέτης των Εργατικών όταν ο Στόλτενμπεγκ ορίστηκε επικεφαλής του ΝΑΤΟ το 2014.

Ο Στέρε κατάφερε να παραμείνει στην ηγεσία των Εργατικών μετά το 2017 όταν το κόμμα ξεκίνησε την χρονιά εκείνη με μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις αλλά έχασε τις εκλογές όταν ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τους φόρους και καθώς η οικονομική ανάκαμψη ενίσχυσε την Σόλμπεργκ.

Πρώην υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Υγείας, ηγείται του κόμματος από το 2014, ξεπέρασε την εκλογική ήττα του 2017 και την εσωκομματική αναταραχή.  Τότε ηττήθηκε από την υπό την Σόλμπεργκ συμμαχία που εξασφάλισε μια δεύτερη θητεία.

Αυτή τη φορά η κεντροαριστερά σημείωσε τη μεγαλύτερη νίκη της σε σχεδόν τρεις δεκαετίες με τους Εργατικούς να είναι το μεγαλύτερο κόμμα στη βουλή. Το κόμμα έχει κυβερνήσει για περίπου 50 από τα 76 χρόνια μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Efsyn.gr