«Ναυμαχία» Τουρκίας – Γαλλίας στο Λιβυκό

by/ 0 Comments / 0 View / 20/04/2021

Προσπάθεια να κλείσει η αντιπαράθεση που άνοιξε με τη συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου στην Αγκυρα καταβάλλει η Αθήνα, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης και τη βελτίωση των διμερών, όπως επίσης των ευρωτουρκικών σχέσεων. Με παρόμοιες δηλώσεις η κυβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλ. Παπαϊωάννου τόνισαν ότι η Ελλάδα επιδιώκει την εμπέδωση θετικού κλίματος και περαιτέρω την υιοθέτηση μιας θετικής ατζέντας. Ωστόσο από την άλλη πλευρά τα μηνύματα δεν είναι τόσο θετικά.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ο. Τσελίκ, επανήλθε στην αντιπαράθεση Δένδια-Τσαβούσογλου λέγοντας ότι ήταν απρέπεια οι δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ διότι «κατηγόρησε την Τουρκία και το τουρκικό έθνος με τρόπο φανατικό». Σε ανάλογο κλίμα τα μέσα ενημέρωσης θέτουν ερωτήματα για τη συνέχεια του διαλόγου. Η εφημερίδα Hurriyet έκανε λόγο για προσχεδιασμένη πρόκληση και συνέδεσε μάλιστα την ένταση που επικράτησε στις δηλώσεις Δένδια-Τσαβούσογλου με τις ερευνητικές εργασίες του γαλλικού ωκεανογραφικού σκάφους «L’ Atalante» νότια της Κρήτης, για το οποίο η Αγκυρα είχε εκδώσει αντι-Navtex. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Γαλλίας θα κληθούν από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις.

Το γαλλικό ωκεανογραφικό είχε προγραμματίσει ερευνητικές εργασίες από τον Δεκέμβριο και όπως δήλωσε ο Αλ. Παπαϊωάννου το πρόγραμμα των εργασιών ξεκίνησε από το Ιόνιο, συνεχίστηκε νότια της Κρήτης και τώρα βρίσκεται μεταξύ Κάσου και Καρπάθου. Ως προς τις έρευνες στην Κρήτη, ο εκπρόσωπος επισήμανε ότι έγιναν σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας και ως εκ τούτου η Navtex εκδόθηκε από τον σταθμό του Ηρακλείου. Σύμφωνα με την Αγκυρα, οι ερευνητικές εργασίες έγιναν εντός του τουρκολιβυκού μνημονίου και αρμόδια για την έκδοση Navtex είναι η Αττάλεια.

Επί του θέματος η κυβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη σημείωσε ότι το περιστατικό αφορά τη γαλλική πλευρά. Η συνέχεια από την πλευρά της Αγκυρας αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς με την αντι-Navtex εμφανίζεται να διεκδικεί τον έλεγχο της ναυσιπλοΐας ακόμη και στο Λιβυκό Πέλαγος, με την επίκληση του τουρκολιβυκού μνημονίου, ενώ σε ορισμένα τουρκικά μέσα αναφέρθηκε ότι το Σάββατο κινήθηκε στην περιοχή έρευνας του ωκεανογραφικού τουρκική φρεγάτα με στόχο να παρεμποδίσει τις εργασίες.

Η ΑΟΖ με τη Λιβύη

Το μνημόνιο είναι ανυπόστατο και δεν έχει έννομα αποτελέσματα σε καμία τρίτη χώρα, συνεπώς «απορρίπτουμε τις αιτιάσεις της Τουρκίας», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, παραπέμποντας και στις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και στα αποτελέσματα των συνομιλιών Ελλάδας-Λιβύης. Οπως έγινε σαφές στις συνομιλίες με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου, Μ. Μένφι, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Αλ Κατράνι και τον πρόεδρο του λιβυκού Κοινοβουλίου Α. Σάλεχ, το μνημόνιο Ερντογάν-Σάρατζ δεν θα κυρωθεί νομοθετικά. Παράλληλα, η λιβυκή πλευρά συμφώνησε για την επανεκκίνηση της διαδικασίας μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης για την οριοθέτηση των ΑΟΖ, διαδικασία που συνεπάγεται ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας ενημέρωσε τους ομολόγους του στην Ε.Ε. στην τηλεδιάσκεψη που είχαν χθες για την επίσκεψη στην Αγκυρα, τις συνομιλίες με τη Λιβύη, αλλά και για το αίτημα που του διατύπωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σ. Σούκρι αναφορικά με την ένταση που υποβόσκει στην υποσαχάρια Αφρική με τα σχέδια κατασκευής φράγματος στον Νείλο από την Αιθιοπία. Ο Ν. Δένδιας και ο υπουργός Αμυνας Ν. Παπαγιωτόπουλος θα επισκεφθούν σήμερα τη Σ. Αραβία. Αύριο επισκέπτεται την Αθήνα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης για διαβουλεύσεις ενόψει της πενταμερούς για το Κυπριακό.

Efsyn.gr