Ναυάγιο με 600 πρόσφυγες ανοιχτά της Αιγύπτου

by/ 0 Comments / 24 View / 21/09/2016

Πλοίο που μετέφερε περίπου 600 πρόσφυγες βυθίστηκε στα ανοιχτά των αιγυπτιακών αρχών με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 29 από τους επιβαίνοντες, σε άλλη μια τραγωδία με θύματα πρόσφυγες που επιχειρούν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής στην Ευρώπη.

Το σκάφος βυθίστηκε στα ανοιχτά του Ρασίντ (Ροζέτα), στην επαρχία Μπεχέιρα της βόρειας Αιγύπτου. Από τους 29 νεκρούς που έχουν περισυλλεγεί μέχρι στιγμής, οι 18 ήταν άνδρες, 10 γυναίκες και 1 παιδί, ανέφεραν ντόπιοι αξιωματούχοι.

«Οι αρχικές πληροφορίες είναι ότι το πλοίο βυθίστηκε επειδή ήταν υπερφορτωμένο. Το πλοίο πήρε κλίση και οι επιβάτες έπεσαν στο νερό», είπε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της Μπεχέιρα μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Οι διασώστες έχουν ανασύρει ζωνταντούς από τη θάλασσα 150 ανθρώπους. Οι περισσότεροι από τους ναυαγούς ήταν Αιγύπτιοι, Σύροι και Αφρικανοί.

«Υπάρχουν 29 νεκροί και πέντε τραυματίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας, διευκρινίζοντας ότι στην περιοχή έχουν σπεύσει 15 ασθενοφόρα για να μεταφέρουν τους διασωθέντες.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί πού κατευθυνόταν το πλοίο, αν και πιστεύεται ότι προορισμός του ήταν η Ιταλία. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να περάσουν στην Ιταλία το τελευταίο διάστημα, αναχωρώντας κατά κύριο λόγο από την Λιβύη –όπου οι διακινητές ουσιαστικά δρουν ατιμώρητοι– αλλά και από την Αίγυπτο.

Περίπου 206.400 πρόσφυγες έχουν διαπλεύσει τη Μεσόγειο φέτος, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο είχαν καταγραφεί 2.800 θάνατοι ανθρώπων στη θάλασσα ενώ την ίδια περίοδο πέρσι ο αριθμός των θυμάτων ήταν πολύ μικρότερος, 1.838.