«Ναι» της αμερικανικής Γερουσίας για ένταξη Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Ναι» της αμερικανικής Γερουσίας για ένταξη Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ / 12 View / 23/10/2019

Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της αμερικανικής Γερουσία το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, καθώς υπερψηφίστηκε από 91 γερουσιαστές και καταψηφίστηκε από δύο, τον Ραντ Πολ από το Κεντάκι και τον Μάικ Λι από τη Γιούτα που εξέφρασαν επιφυλάξεις.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης του πρωτοκόλλου από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών θα επιτρέψει στη Βόρεια Μακεδονία να γίνει και επίσημα το 30ό μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Το πρωτόκολλο είχε λάβει το πράσινο φως από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας τον Ιούλιο, ενώ είχε προηγηθεί και επιστολή του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία με την οποία ζητούσε την επικύρωση του πρωτοκόλλου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωνε ότι «η Βόρεια Μακεδονία είναι ένας σταθερός εταίρος ασφαλείας των ΗΠΑ και η ένταξή της στο ΝΑΤΟ θα ωφελήσει άμεσα τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

Οι 29 χώρες του ΝΑΤΟ και η Βόρεια Μακεδονία είχαν υπογράψει τον Φεβρουάριο του 2019 το πρωτόκολλο της ένταξης στις Βρυξέλλες, αλλά μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης η γειτονική χώρας θα συμμετέχει στα θεσμικά όργανα της Συμμαχίας ως προσκεκλημένη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αρνήθηκε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τη Βόρεια Μακεδονία, αφού οι 28 ηγέτες χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα και το ένα με επικεφαλής τη Γαλλία, την οποία υποστήριξαν η Ολλανδία με τη Δανία, τάχθηκε κατά.