Νέες εμπρηστικές δηλώσεις από τον Τσαβούσογλου

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Νέες εμπρηστικές δηλώσεις από τον Τσαβούσογλου / 7 View / 17/01/2020

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγες μέρες πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου για την επίλυση της λιβυκής κρίσης.

Σε χθεσινοβραδινή τρίωρη συνέντευξή του στο CNN Turk υποστήριξε ότι υπάρχουν νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο με αμφισβητούμενη κυριαρχία για να προσθέσει πως κάποια νησιά έχουν χωρικά ύδατα στα έξι μίλια.

Ακόμη, διαμήνυσε πως δεν μπορεί να προχωρήσει ο Eastmed χωρίς την άδεια της Άγκυρας. «Πρέπει να πάρουν την άδειά μας καθώς θα περάσει από την υφαλοκρηπίδα μας. Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αυτό το έργο» είπε.

Σε άλλες του δηλώσεις κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ίδρυμα SETA ισχυρίστηκε πως οι ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο έχουν αλλάξει μετά το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης και εμφανίστηκε έτοιμος να «υπογράψουμε συμφωνίες για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών».

Σε ό,τι αφορά το κυπριακό επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατόν η γειτονική χώρα να αναγνωρίσει το ελληνικό τμήμα του νησιού αλλά μπορεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι. «Στείλαμε τα γεωτρύπανα μας, στην ανατολική Μεσόγειο και γύρω από την Κύπρο. Στην δική μας υφαλοκρηπίδα και στα πεδία όπου έχει αδειοδοτήσει “η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου. Ελάτε να φροντίσουμε την δίκαιη μοιρασιά, να κερδίσουν όλοι και να μην υπάρξει ένταση αδίκως» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε ότι η χώρα του το 2020 θα συνεχίσει τις δραστηριότητες του στην Ανατολική Μεσόγειο με τέσσερα σκάφη, δύο ερευνητικά και δύο γεωτρύπανα.