Νέες εκλογές χωρίς τον Μοράλες αποφάσισε και η Βουλή της Βολιβίας

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Νέες εκλογές χωρίς τον Μοράλες αποφάσισε και η Βουλή της Βολιβίας / 16 View / 25/11/2019

Την ακύρωση των τελευταίων προεδρικών εκλογών και την απαγόρευση συμμετοχής του Έβο Μοράλες στις επόμενες αποφάσισε χθες η Βουλή της Βολιβίας, μετά την αντίστοιχη απόφαση της Γερουσίας.

Το κοινοβούλιο της χώρας επικύρωσε το νομοσχέδιο, που απαγορεύει σε όποιο πρόσωπο έχει εκτίσει δύο διαδοχικές θητείες στην προεδρία να θέσει υποψηφιότητα για μία τρίτη, κλείνοντας με αυτό τον τρόπο τον δρόμο σε μια νέα υποψηφιότητα του Μοράλες, ο οποίος έχει εκτίσει ήδη τρεις θητείες.

Τώρα απαιτείται η υπογραφή του νομοσχεδίου από τη μεταβατική πρόεδρο της χώρας, την Τζανίνες Άνιες, που έχει δηλώσει πως θα το κάνει, αν και δεν έχει διευκρινίσει πότε.

Την ίδια ώρα η μεταβατική κυβέρνηση ξεκίνησε «διάλογο» με στόχο την ειρήνευση στη Βολιβία, όπου 32 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια μετά τις προεδρικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι ο Έβο Μοράλες κατηγορήθηκε για νοθεία στις τελευταίες εκλογές και εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από το στρατό. Καταγγέλλοντας πραξικόπημα, έφυγε από τη Βολιβία και κατέφυγε στο Μεξικό που του πρόσφερε πολιτικό άσυλο.

Τα δύο παιδιά του Μοράλες, η Εβαλίζ Μοράλες Αλβαράδο και ο Άλβαρο Μοράλες Περέδο, έφτασαν χθες το απόγευμα στο Μπουένος Άιρες, αφού τους επετράπη να φύγουν από τη Βολιβία.