Νέα σύσταση από ΠΟΥ: Stop στην πώληση άγριων ζώων σε παραδοσιακές αγορές

by/ 0 Comments / 0 View / 13/04/2021

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε σήμερα όλες τις χώρες να σταματήσουν τις πωλήσεις άγριων ζώων υπό αιχμαλωσία στις αγορές τροφίμων ως ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης, λέγοντας ότι η άγρια ζωή αποτελεί βασική πηγή μεταδοτικών ασθενειών, όπως ο κορονοϊός.

Ο ΠΟΥ εξέδωσε νέες κατευθυντήριες γραμμές, τονίζοντας ότι τα ζώα – κυρίως τα άγρια – «αποτελούν πηγή περισσοτέρων από το 70% όλων των ασθενειών που μεταδίδονται στους ανθρώπους, πολλές εκ των οποίων προκαλούνται από νέους ιούς».

Η καταγωγή του κορονοϊού πριν από ένα χρόνο έχει γίνει αφορμή πολλών εικασιών, ορισμένες από τις οποίες επικεντρώνονται στο ότι προήλθε από νυχτερίδες και πέρασε στους ανθρώπους μέσω κάποιου είδους-ξενιστή που πωλήθηκε ως φαγώσιμο ή φάρμακο στις παραδοσιακές κινεζικές αγορές φρέσκων προϊόντων. Η πανδημία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Γουχάν της Κίνας.

Ο ΠΟΥ εντοπίζει τον κίνδυνο άμεσης μετάδοσης νέων μεταδοτικών ασθενειών στους ανθρώπους, οι οποίοι έρχονται σ’ επαφή με τα σωματικά υγρά ενός μολυσμένου ζώου και υπογραμμίζει τον «επιπρόσθετο κίνδυνο» να μεταδοθεί σε μέρη όπου κρατούνται τέτοια ζώα ή σε τοποθεσίες που ενδεχομένως έχουν μολυνθεί από τέτοιους ιούς.

«Παγκοσμίως, οι παραδοσιακές αγορές μπορούν να παίξουν ένα κεντρικό ρόλο στην παροχή τροφής και ζώων σε μεγάλους πληθυσμούς» σημειώνει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του. Ωστόσο επιμένει ότι «η απαγόρευση πώλησης των άγριων ζώων μπορεί να προστατεύσει την υγεία των ανθρώπων – τόσο εκείνων που εργάζονται εκεί όσο και όσων ψωνίζουν σ’ αυτές τις αγορές».

Ο ΠΟΥ συνεργάστηκε με το πρόγραμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων των Ηνωμένων Εθνών στην ανάλυσή του, η οποία οδήγησε στις νέες συστάσεις.

Πηγή: Associated Press