Νέα επίθεση φιλίας Ερντογάν σε Ε.Ε. και απάντηση από το Παρίσι

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Νέα επίθεση φιλίας Ερντογάν σε Ε.Ε. και απάντηση από το Παρίσι / 9 View / 23/11/2020

Συνεχίζει τις κατευναστικές δηλώσεις προς τους Ευρωπαίους ο Τούρκος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι η χώρα του είναι «αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης». Πράξεις και όχι λόγια ζήτησε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

 

Για ακόμη μια ημέρα ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στα μέλη του AKP επισήμανε ότι «βλέπουμε τους εαυτούς μας σαν αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα υποκύψουμε σε επιθέσεις προς τη χώρα και το έθνος μας και αδικίες».

«Δεν πιστεύουμε ότι έχουμε προβλήματα με χώρες και θεσμούς που δεν μπορούν να λυθούν μέσω της πολιτικής, του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν έχει επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες σε μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που τον επόμενο μήνα θα πραγματοποιηθεί εκ νέου Σύνοδος της Ε.Ε. με τις σχέσεις με την Άγκυρα στο επίκεντρο.

Το Παρίσι αναμένει «πράξεις» εκ μέρους της Τουρκίας ενόψει του ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, που θα ασχοληθεί με το ζήτημα επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν.

«Δεν αρκεί το ότι εδώ και δύο, τρεις ημέρες, διαπιστώνουμε κατευναστικές δηλώσεις εκ μέρους του προέδρου Ερντογάν, χρειάζονται πράξεις», είπε ο Γάλλος.

Μεταξύ των ενεργειών που αναμένονται, «υπάρχουν εκείνες που είναι απλό να γίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη, υπάρχουν επίσης εκείνες που είναι απλό να γίνουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», τόνισε.

«Έχουμε πολλές διαφωνίες» με την Άγκυρα, επισήμανε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, επικαλούμενος την «επεκτατική βούληση» της Άγκυρας, μια «πολιτική τετελεσμένων γεγονότων» στη Λιβύη, το Ιράκ και την Ανατολική Μεσόγειο, «όπου επιτίθενται στην πραγματικότητα εναντίον δύο κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου» ή ακόμη «στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου στέλνουν μισθοφόρους από τη Συρία».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι θα επαληθεύσει τη στάση της Τουρκίας σε αυτά τα διαφορετικά ζητήματα κατά το ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, σε λίγες ημέρες. Εκείνη τη στιγμή θα εξακριβώσουμε τις δεσμεύσεις», κατέληξε.

Efsyn.gr