«Μπλόκο» Τραμπ στα ταξίδια των Ευρωπαίων

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Μπλόκο» Τραμπ στα ταξίδια των Ευρωπαίων / 11 View / 12/03/2020

Ούτε ενημέρωσε, ούτε συντονίστηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, προτού ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοινώσει πως αποφάσισε να ανασταλούν για 30 ημέρες, όλα τα ταξίδια πολιτών από ευρωπαϊκές χώρες προς τις ΗΠΑ, δήλωσε στο Reuters Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ο Τραμπ σημείωσε στο διάγγελμά του πως η κυβέρνησή του έχει συχνές επαφές με τους συμμάχους των ΗΠΑ, όμως ουδείς αξιωματούχος της Ε.Ε. γνώριζε τα μέτρα που εξήγγειλε ο ρεπουμπλικανός, το βράδυ της Τετάρτης, επεσήμανε ο αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «αξιολογήσει» σήμερα την κατάσταση, για να προσπαθήσει «να αποφύγει» τις οικονομικές επιπτώσεις της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Μετά την απαγόρευση των ταξιδιών που ανακοινώθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ, θα αξιολογήσουμε την κατάσταση σήμερα», έγραψε ο Σαρλ Μισέλ σε ανάρτησή του στο Twitter, συνταγμένη στα αγγλικά και πρόσθεσε ότι «η οικονομική αναταραχή πρέπει να αποφευχθεί».

Νωρίτερα, ο Τραμπ ανασκεύασε εν μέρει, επίσης μέσω Twitter, τις αναγγελίες που έκανε στο διάγγελμά του, διαβεβαιώνοντας πως η προσωρινή απαγόρευση εισόδου, την οποία αποφάσισε να επιβάλλει στα κράτη της ζώνης Σένγκεν, για 30 ημέρες, δεν αφορά στα εμπορεύματα.

«Ο περιορισμός σταματά τους ανθρώπους, όχι τα αγαθά», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στην ανάρτησή του.

Μια ώρα νωρίτερα, ο Τραμπ δήλωνε ότι η απαγόρευση εισόδου θα είχε εφαρμογή «όχι μόνο σε έναν τεράστιο όγκο εμπορευμάτων και φορτίων, αλλά και σε πολλά και διάφορα άλλα πράγματα».

Στο διάγγελμά του, τα ξημερώματα της Πέμπτης ώρα Ελλάδος, είχε ανακοινώσει την απαγόρευση όλων των ταξιδιών από τις χώρες της Ευρώπης προς την αμερικανική επικράτεια για 30 ημέρες, από αύριο Παρασκευή, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Ο Τραμπ διευκρίνισε ωστόσο ότι οι νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που αποφάσισε να επιβληθούν, δεν αφορούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Για να εμποδιστούν νέα κρούσματα να διεισδύσουν στη χώρα μας, πρόκειται να αναστείλλω όλα τα ταξίδια από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ, για τις επόμενες 30 ημέρες», είπε ο Ρεπουμπλικάνος από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου χθες βράδυ.

Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ την Παρασκευή, στις 00:00 τοπική ώρα (06:00 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας), συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, εξαιρέσεις θα γίνονται μόνο για πολίτες των ΗΠΑ και μέλη των οικογενειών τους, που όμως θα πρέπει να υποβάλλονται προηγουμένως σε εξετάσεις.

Μέτρα και 200 δισ. δολάρια «ένεση» ρευστότητας στην αμερικανική οικονομία

Επιπλέον, προέτρεψε το Κογκρέσο να εγκρίνει το ταχύτερο μια μείωση των φόρων μισθωτών υπηρεσιών, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες, προκειμένου τα νοικοκυριά να διευκολυνθούν να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας, όπως και διάφορα μέτρα για την προσφορά αρωγής προς τις επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρές επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Ο Τραμπ ταυτόχρονα ανήγγειλε την παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων και καταβολής χρεών για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων, όπως και ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να διαθέσει «200 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον ρευστότητας στην οικονομία».

Παράλληλα, η αμερικανική προεδρία ανακοίνωσε πως ακυρώθηκαν προγραμματισμένες αυτή την εβδομάδα προεκλογικές συγκεντρώσεις του Τραμπ σε Κολοράντο και Νεβάδα, προληπτικά.