Μπάιντεν και Σολτς έδειξαν ενωμένοι απέναντι στη ρωσική απειλή

by/ 0 Comments / 1 View / 08/02/2022

Ηνωμένες Πολιτείες και Γερμανία επιχείρησαν να παρουσιάσουν ένα ενιαίο και αρραγές μέτωπο κατά μιας πιθανής ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης στην Ουκρανία, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να τονίζει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι δύο χώρες – παρά τα ερωτήματα που υπάρχουν για τη στάση που έχει κρατήσει μέχρι στιγμής το Βερολίνο στο θέμα αυτό.

Ο Μπάιντεν υποδέχθηκε για πρώτη φορά στον Λευκό Οίκο τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, τη στιγμή που οι χώρες της Δύσης προετοιμάζονται για εισβολή της Μόσχας σε ουκρανικό έδαφος, καθώς περίπου 100.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία διαψεύδει ότι σχεδιάζει εισβολή, ωστόσο Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι μια επίθεση θα μπορούσε να συμβεί εντός ημερών ή εβδομάδων.

«Ενεργούμε από κοινού»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία «ενεργούν από κοινού» απέναντι στην «επιθετικότητα» της Ρωσίας στην Ευρώπη, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, υπογραμμίζοντας πως το Βερολίνο αποτελεί «έναν από τους στενότερους συμμάχους» της Αμερικής.

«ΗΠΑ, Γερμανία και NATO έτοιμοι να απαντήσουν σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», υποστήριξε επίσης ο Μπάιντεν, τονίζοντας πάντως πως η διπλωματική οδός είναι η πλέον ενδεδειγμένη για όλες τις πλευρές σε αυτήν την αντιπαράθεση.

Ο Σολτς –ο οποίος βρίσκεται εν μέσω πυρών, τόσο στο εσωτερικό της Γερμανίας όσο και εκτός αυτού– δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον ότι η Ρωσία θα πληρώσει πολύ ακριβά αν εισβάλει στην Ουκρανία. Προσπαθώντας να καθησυχάσει τους Αμερικανούς, ο Σολτς είπε επίσης πως «είμαστε στενοί σύμμαχοι και ενεργούμε συντονισμένα και ενωμένοι, όταν πρόκειται να απαντήσουμε στις τρέχουσες κρίσεις».

Όπλα, χρήματα και Nord Stream

Ωστόσο αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον θεωρούν τον Γερμανό καγκελάριο ως πολύ «υποχωρητικό» απέναντι στη Μόσχα, ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει τις τελευταίες εβδομάδες στις ΗΠΑ η άρνηση του Βερολίνου να στείλει όπλα στην Ουκρανία. Σήμερα ο Σολτς ανέφερε ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να συνεχίσει να παρέχει μεγάλο ποσό χρηματοδότησης για την οικονομική σταθεροποίηση της Ουκρανίας.

Παράλληλα, ο Σόλτς είχε αφήσει σε εκκρεμότητα το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, μέχρι που δέχτηκε να τον συμπεριλάβει στη λίστα με τις πιθανές κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν στη Ρωσία στην περίπτωση μιας εισβολής στην Ουκρανία. Εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, δεν θα υπάρξει Nord Stream 2, ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο Μπάιντεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σολτς.

Εξάλλου, ο Μπάιντεν κάλεσε τους Αμερικανούς που βρίσκονται στην Ουκρανία, πέραν των διπλωματών, να εγκαταλείψουν τη χώρα εξαιτίας της ρωσικής απειλής.

Υπενθυμίζεται ότι ο καγκελάριος της Γερμανίας πρόκειται να μεταβεί σε Κίεβο και Μόσχα στις 14 και 15 Φεβρουαρίου.

efsyn.gr