Μπάιντεν: Για τις ΗΠΑ, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν λήγει στις 31 Αυγούστου

by/ 0 Comments / 1 View / 17/08/2021

Η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, που ήδη βρίσκεται στα πρόθυρα νέας εμπόλεμης έκρηξης, θα έχει ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Όπως είπε, εκείνη την ημέρα, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν θα έχει τελειώσει για τις ΗΠΑ, έπειτα από 20 χρόνια παρουσίας.

Στην ομιλία του ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι «η ταχύτητα σημαίνει ασφάλεια» και οι ΗΠΑ δεν πήγαν στο Αφγανιστάν «για να χτίσουν ένα έθνος», σημειώνοντας ότι πλέον οι ηγέτες της ασιατικής χώρας «πρέπει να συνεργαστούν και να οδηγήσουν το Αφγανιστάν προς το μέλλον».

Και παρά το γεγονός ότι όσο αποσύρονται τα αμερικανικά στρατεύματα από τη χώρα τόσο επεκτείνουν την επιρροή τους και κερδίζουν εδάφη οι Ταλιμπάν, ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνησή του επείγεται να κλείσει το κεφάλαιο Αφγανιστάν.

Υποστήριξε ότι ο πόλεμος αυτός είναι «πόλεμος που δεν μπορεί να κερδηθεί» και που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με στρατιωτικό τρόπο.

«Πόσα ακόμα παιδιά της Αμερικής, άντρες και γυναίκες είμαστε διατεθειμένοι να θέσουμε σε κίνδυνο;» αναρωτήθηκε, απευθυνόμενος κυρίως σε όσους πιέζουν να παραμείνουν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. «Δεν θα στείλω άλλη μια γενιά Αμερικανών να πολεμήσουν στο Αφγανιστάν, όταν δεν υπάρχει μια λογική προοπτική ότι θα μπορέσουμε να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα».

Και παρ’ όλο που παραδέχθηκε ότι δεν εμπιστεύεται τους Ταλιμπάν, είπε ότι έχει εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του αφγανικού στρατού να υπερασπιστεί την κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Πριν από την ομιλία του Αμερικανού προέδρου, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι πάντα ανέμεναν ότι θα μειωθεί η αναταραχή και η βία μετά την απόσυρση των στρατιωτών από το Αφγανιστάν. Και τόνισε ότι αν παρατεινόταν η παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα αυτή, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση Τραμπ είχε συμφωνήσει την πλήρη απόσυρση έως τα τέλη Μαΐου του 2021, τότε θα κλιμακώνονταν οι επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων.

«Το κρίσιμο ερώτημα, έπειτα από 20 χρόνια, είναι αν πρέπει να δεσμεύσουμε περισσότερους Αμερικανούς στρατιώτες στον εμφύλιο πόλεμο του Αφγανιστάν», τόνισε.

Efsyn.gr