Μονόδρομος η διάσωση της Evergrande

by/ 0 Comments / 2 View / 16/09/2021

του Γιάννη Κιμπουρόπουλου

Στην αγγλόφωνη έκδοση της «Λαϊκής Ημερησίας», επίσημης εφημερίδας του Κ.Κ. Κίνας, οι ειδήσεις για την κλυδωνιζόμενη Evergrande, κολοσσό του real estate στην Κίνα, παραμένουν χαρακτηριστικά απούσες. Στην «πλατύτερη» –επίσης στον έλεγχο του Κ.Κ. Κίνας– China Daily υπάρχει μια ψύχραιμη ροή ειδήσεων, στον αντίποδα της εικόνας «σοκ» που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ και οι αγορές – το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ με επίκεντρο την Evergrande και τρεις μεγάλες εταιρείες καζίνο έκλεισε χθες με πτώση 1,7%.

Η China Daily, λοιπόν, μεταφέρει τη σχεδόν ψυχρή τοποθέτηση της κινεζικής Στατιστικής Υπηρεσίας που αναφέρει: «Παρά την οικονομική δυσχέρεια που αντιμετωπίζουν ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις ακινήτων, η αγορά του κλάδου παραμένει σταθερή. Οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις (σ.σ. εννοεί την αυστηροποίηση της πρόσβασης στον δανεισμό) μείωσαν την παράλογη ζήτηση και διασφάλισαν την απελευθέρωση της λογικής ζήτησης για στέγη» – αυτά δήλωσε ο επικεφαλής της κινεζικής στατιστικής αρχής Φου Λινκχούι.

Αυτή είναι η πιο επίσημη τοποθέτηση των κινεζικών αρχών, που δείχνει ότι η περιπέτεια της Evergande και η αδυναμία της να πληρώσει δάνεια 300 δισ. δολαρίων και να παραδώσει 1,4 εκατ. αγορασμένες πλην ημιτελείς κατοικίες δεν τις «χαλάει» ιδιαίτερα, στον βαθμό που υπηρετεί τον σχεδιασμό για ελεγχόμενο «ξεφούσκωμα» της αγοράς.

Δύο, τουλάχιστον, στοιχεία χθες φαίνεται να δικαιώνουν την κινεζική ηγεσία: πρώτον, η ελαφρά επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης των τιμών νέων κατοικιών στις 70 μεγάλες πόλεις της Κίνας (από 4,6% ο ετήσιος ρυθμός αύξησης έπεσε στο 4,2%) και, δεύτερον, η πτώση της τιμής για προθεσμιακά συμβόλαια χάλυβα στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Σανγκάης και η μείωση της ημερήσιας παραγωγής του ζωτικού για την οικοδομή υλικού στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2020.

Παρότι θεωρείται απίθανο η κινεζική ηγεσία να επιτρέψει την ανεξέλεγκτη κατάρρευση της Evergrande –κι είναι βέβαιο ότι ενθαρρύνει παρασκηνιακά διάσωση, τουλάχιστον μέσω αναδιάρθρωσης χρέους, προφανώς με σκληρούς όρους για τους ζάπλουτους και προστατευμένους φορολογικά στα Κέιμαν ιδιοκτήτες της–, τα καλά νέα για την επιθυμητή αποθέρμανση της αγοράς ακινήτων και την κινεζική οικονομία τελειώνουν εδώ.

Χθες είχαμε σειρά ειδήσεων που από τη σκοπιά των αγορών και των διεθνών αναλυτών δεν αιτιολογούν την αταραξία του Πεκίνου:

■ Ο τζίρος του λιανεμπορίου φρενάρισε απότομα τον Αύγουστο, με αύξηση μόλις 2,5%, έναντι αύξησης 8,5% τον Ιούλιο, και εκτίμησης για αύξηση 11,5%! Οι πωλήσεις αυτοκινήτων, οικιακών συσκευών και εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών είχαν μεγάλες μειώσεις.

■ Η βιομηχανική παραγωγή επιβραδύνθηκε ελαφρά (5,3% τον Αύγουστο από 6,4% τον Ιούλιο). Το ίδιο ισχύει για τις επενδύσεις παγίων κεφαλαίων (αύξηση 8,9% τον Αύγουστο, από 10,3% τον Ιούλιο), ενώ η ανεργία στις αστικές περιοχές παρέμεινε στο 5,1%.

Οι διεθνείς αγορές ερμηνεύουν τα δεδομένα ως ανησυχητικές ενδείξεις «κόπωσης» της κινεζικής ανάκαμψης που δεν αφήνουν το Πεκίνο να ρισκάρει μια κατάρρευση της Evergrande. Το σενάριο μιας κρατικής ή ημικρατικής διάσωσης, αν τα σχέδια αναδιάρθρωσης του χρέους δεν πετύχουν, είναι στο τραπέζι, με ορίζοντα τον προσεχή Μάρτιο, οπότε λήγουν διεθνή ομόλογα της Evergrande, ύψους 3,5 δισ. δολαρίων, κρίσιμο μέρος του επισφαλούς χρέους των 300 δισ. δολαρίων.

Πολύ νωρίτερα, σε τέσσερις μόλις μέρες (20/9), ο όμιλος οφείλει άλλο ένα πακέτο τοκοχρεολυσίων, για τα οποία μάλιστα το κινεζικό υπουργείο Στέγασης είχε ειδοποιήσει με έκθεσή του εγκαίρως τις μεγάλες κινεζικές τράπεζες, όπως αποκάλυψε το Bloomberg. Γεγονός που προδίδει το στενό αν και διακριτικό «μαρκάρισμα» της κινεζικής ηγεσίας στην Evergrande (στη φωτογραφία πρόσφατο εργοτάξιό της).

Πέραν αυτού, το Πεκίνο έχει κάθε λόγο να αποφύγει ένα τσουνάμι κοινωνικής αναταραχής από ομολογιούχους και πολύ περισσότερο από εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που κινδυνεύουν να χάσουν τα αγορασμένα σπίτια και τα λεφτά τους. Και χθες έγιναν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Σεντζέν, από ομολογιούχους, και άλλες μικρές διαδηλώσεις σε πόλεις της νότιας Κίνας όπου κυρίως δραστηριοποιείται η εταιρεία. Οι ομολογιούχοι, μάλιστα, απέρριψαν νέα προσφορά της εταιρείας για ακίνητα έναντι εξόφλησης ομολόγων τους.

Η παρέμβαση της κινεζικής ηγεσίας είναι μονόδρομος, ιδιαίτερα αν η αναδιάρθρωση του χρέους της Evergrande (που σχεδιάζει μεταξύ άλλων η Houlihan Lokey, γνωστή από τη Lehman Brothers) δεν τελεσφορήσει. Ηδη οι αρμόδιες εποπτικές αρχές της επαρχίας Γκουαντόνγκ έχουν στείλει συμβούλους για την «ακτινογράφηση» της εταιρείας, με υπόδειξη της κεντρικής ηγεσίας. Το μήνυμα είναι σαφές: το Πεκίνο δεν θα αφήσει την Evergrande να εξελιχθεί σε συστημικό κίνδυνο και τελικά σε Lehman Brothers της Κίνας.

efsyn.gr