Μισή νίκη Μπάιντεν στο Κογκρέσο, που ενέκρινε το πρόγραμμα υποδομών

by/ 0 Comments / 0 View / 08/11/2021

Το αμερικανικό Κογκρέσο υιοθέτησε οριστικά το βράδυ της Παρασκευής το εκτεταμένο σχέδιο επενδύσεων του Αμερικανού προέδρου για τις υποδομές, ύψους 1,2 τρις. δολαρίων, ωστόσο η διαδικασία για το σημαντικό πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής πήρε αναβολή για τα μέσα Νοεμβρίου.

Οι Δημοκρατικοί χρειάζονταν 218 ψήφους για να υιοθετηθεί το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου, των γεφυρών και του ίντερνετ υψηλής ταχύτητας και θεωρείται ένα από τα πιο φιλόδοξα της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας. Έλαβε 228 ψήφους υπέρ και 206 κατά, χάρη στις ψήφους Ρεπουμπλικανών βουλευτών και η έγκριση του νόμου χαιρετίστηκε με χειροκροτήματα από τους βουλευτές.

Καθώς το νομοσχέδιο έχει πλέον εγκριθεί και από τα δύο σώματα (Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων), αρκεί να το υπογράψει ο Τζο Μπάιντεν ώστε να τεθεί σε ισχύ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ωστόσο, δεν κατάφερε να θέσει χθες σε ψηφοφορία για το άλλο, επίσης γιγαντιαίο σχέδιο για επενδύσεις στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και της οικολογίας. Πρόκειται για ένα εκτεταμένο πρόγραμμα για την επανίδρυση του συστηματος κοινωνικής προστασίας και τη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής ύψους 1,750 τρισ. δολαρίων.

Αιτία, το γεγονός ότι η κεντρώα πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος ζητούσε διευκρίνισεις για τα αριθμητικά στοιχεία σχετικά με το κόστος του, ενώ η μετριοπαθής και η προοδευτική πτέρυγα του κόμματος συμφώνησαν τελικά στην πραγματοποίηση της αρχικής διαδικαστικής ψηφοφορίας που έχει στόχο να θέσει σε κίνηση την κοινοβουλευτική διαδικασία για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο του νομοσχεδίου.

Ο Τζο Μπάιντεν, που χρειάζεται να ενισχύσει τη δημοτικότητά του, εν όψει και των ενδιάμεσων εκλογών του 2022, ανακοίνωσε ότι το κοινωνικό πρόγραμμά του θα τεθεί σε ψηφοφορία από τη Βουλή των Αντιποροσώπων την εβδομάδα της 15ης Νοεμβρίου το αργότερο, πριν κατατεθεί στη Γερουσία.

efsyn.gr