Μικρά βήματα στον διάλογο, δυτικές επιφυλάξεις για τις ρωσικές υποσχέσεις

by/ 0 Comments / 2 View / 30/03/2022

Σημάδια προόδου στα ακανθώδη ζητήματα γύρω απ’ την ρωσο-ουκρανική κρίση σημειώθηκαν κατά τις συνομιλίες που έγιναν την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη, με το ραντεβού να ανανεώνεται για την Τετάρτη, αλλά μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι δύο αντιπροσωπείες συναντήθηκαν από κοντά για πρώτη φορά μετά από δύο και πλέον εβδομάδες και για πρώτη φορά φάνηκε κάποια αλλαγή στρατηγικής απ’ τη ρωσική πλευρά, με τη Δύση βέβαια να συνιστά επιφυλακτικότητα.

Η Ρωσία δήλωσε ότι θα περικόψει σημαντικά τη στρατιωτική της δραστηριότητα στη βόρεια Ουκρανία μετά την «ουσιαστική» πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη. Σε μια δυνητικά σημαντική αλλαγή περισσότερο από ένα μήνα μετά την έναρξη της εισβολής, ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Φόμιν, δήλωσε ότι η Μόσχα «θα μειώσει ριζικά τη στρατιωτική δραστηριότητα προς την κατεύθυνση του Κιέβου και του Τσερνίχιφ».

Ωστόσο, δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ήταν «πολύ επιφυλακτικοί» σχετικά με τις ρωσικές διπλωματικές υποσχέσεις και φοβούνται ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να επιδιώξει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας δεν είχαν φτάσει ακόμη στο σημείο να είναι δυνατό να γίνει λόγος για κατάπαυση του πυρός, αν και υπάρχει η αίσθηση ότι τουλάχιστον ο πόλεμος εισέρχεται σε νέα φάση.

Μείωση επιχειρήσεων δε σημαίνει εκεχειρία

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Μόσχας στις συνομιλίες με την Ουκρανία, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, ξεκαθάρισε ότι η υπόσχεση της Ρωσίας να «μειώσει δραστικά» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν σημαίνει κατάπαυση του πυρός. Σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, ο Μεντίνσκι είπε ότι υπάρχει ακόμη «πολύς δρόμος να διανυθεί» για να επιτευχθεί μια αμοιβαία συμφωνία με την Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις γύρω από το Κίεβο άρχισαν μια «αναδιάταξη», αλλά «όχι μια πραγματική απόσυρση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε δει έναν μικρό αριθμό» στρατευμάτων «να αρχίζουν να ανασυντάσσονται», είπε στους δημοσιογράφους. Ωστόσο, «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δούμε μια μεγάλη επίθεση εναντίον άλλων περιοχών της Ουκρανίας» και «αυτό δεν σημαίνει ότι η απειλή κατά του Κιέβου έχει τελειώσει», προειδοποίησε. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ρωσία απέτυχε να εκπληρώσει τον στόχο της που ήταν να καταλάβει το Κίεβο, απέτυχε να εκπληρώσει τον στόχο της που ήταν να πάρει τον έλεγχο της Ουκρανίας, αλλά εξακολουθεί να μπορεί να προκαλέσει μαζική βία στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου». «Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σχετικά με την πραγματικότητα του τι συμβαίνει στο έδαφος και κανείς δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τις ανακοινώσεις της Ρωσίας», δήλωσε η Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας, δύο ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι βλέπουν τη Ρωσία να αρχίζει να αποσύρει ορισμένες από τις δυνάμεις της από το Κίεβο, κάτι που πιστεύει ότι είναι μια «μείζονα» αλλαγή στη ρωσική στρατηγική. Ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οποιαδήποτε μετακίνηση ρωσικών δυνάμεων από το Κίεβο θα συνιστούσε «αναδιάταξη, όχι απόσυρση».

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε επίσης ότι έχει δει σημάδια «κάποιας μείωσης» στους ρωσικούς βομβαρδισμούς γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, αλλά η Ντάουνινγκ Στριτ επέμεινε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα κρίνει τα βήματα προς μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία με πράξεις και όχι λόγια. «Δεν θέλουμε να δούμε τίποτα λιγότερο από την πλήρη απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Η Ουκρανία ζήτησε «έναν διεθνή μηχανισμό εγγυήσεων ασφαλείας» παρόμοιο με το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, το οποίο δεσμεύει τα μέλη της συμμαχίας να υπερασπίζονται το ένα το άλλο. Ο  προεδρικός σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, είπε ότι οι εγγυήτριες χώρες θα μπορούσαν να είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Τουρκία, η Γαλλία και η Γερμανία που «εμπλέκονται νομικά ενεργά στην προστασία [της Ουκρανίας] από οποιαδήποτε επιθετικότητα». Ουκρανός διαπραγματευτής που έλαβε μέρος στη διαπραγμάτευση υποστήριξε πως στη χώρα του δεν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα με στρατιωτικό νόμο και για οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να υπάρξει πρώτα ειρήνη. Η Ουκρανία προτείνει διαβουλεύσεις με τη Ρωσία για την κατάσταση της Κριμαίας τα επόμενα 15 χρόνια και λέει πως μόνο εάν οι εγγυήσεις ασφαλείας (δεν περιλαμβάνει τις περιφέρειας της Κριμαίας και του Ντονμπάς) λειτουργήσουν, η χώρα του θα συμφωνήσει σε καθεστώς ουδετερότητας.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι ο «κύριος στόχος» της Μόσχας στην Ουκρανία είναι τώρα η «απελευθέρωση» της περιοχής του Ντονμπάς. Σε ένδειξη ότι η Μόσχα μπορεί να στραφεί σε πιο περιορισμένους στόχους αφού αντιμετώπισε ισχυρή ουκρανική αντίσταση τον πρώτο μήνα του πολέμου, ο Σοϊγκού ισχυρίστηκε ότι η πρώτη φάση της «ρωσικής επιχείρησης» έχει ολοκληρωθεί και προειδοποίησε πως η Ρωσία θα απαντήσει καταλλήλως εάν το ΝΑΤΟ στείλει μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία.

«Θετικά μηνύματα», αλλά…. λέει ο Ζελένσκι

Μπορεί να είναι «θετικά» τα μηνύματα από τις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη, αλλά η Ουκρανία «δεν σκοπεύει να χαλαρώσει» τις στρατιωτικές της προσπάθειες, διαμήνυσε ο Ουκρανός πρόεδρος, μέσω ανάρτησης στο Telegram. «Μπορούμε να πούμε ότι όσα ακούμε από τις διαπραγματεύσεις είναι θετικά, αλλά δεν έχουν σωπάσει τις εκρήξεις από τις ρωσικές οβίδες. Ο ρωσικός στρατός έχει ακόμα σημαντική δύναμη για να συνεχίσει τις επιθέσεις του». Μόνο συγκεκριμένα αποτελέσματα μετράνε, είπε, τονίζοντας ότι δεν βλέπει τον λόγο να εμπιστευτεί τις κουβέντες ορισμένων εκπροσώπων μιας δύναμης που συνεχίζει να μάχεται για την καταστροφή της χώρας του. Παράλληλα, ανέφερε ότι η άρση των δυτικών κυρώσεων «μπορεί να συζητηθεί αφού τελειώσει ο πόλεμος και έχουμε πάρει πίσω ό,τι είναι δικό μας».

efsyn.gr