Μια μικρή ανάσα μέχρι τον Δεκέμβριο

by/ 0 Comments / 3 View / 08/10/2021

Ανάσα για τουλάχιστον δύο μήνες φαίνεται πως πήρε η κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί συμφώνησαν χθες να αυξήσουν προσωρινά το πλαφόν του χρέους, απομακρύνοντας έτσι το φάσμα της στάσης πληρωμών στις 18 Οκτωβρίου, την τελευταία προθεσμία που είχε το αμερικανικό δημόσιο για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Η συμφωνία η οποία, όπως ανέφερε ο δημοκρατικός πρόεδρος της Γερουσίας Τσακ Σούμερ, επρόκειτο να υποβληθεί χθες κιόλας για ψήφιση στο Κογκρέσο, με την ελπίδα να εγκριθεί εντός της ημέρας (Παρασκευής πια ώρα Ελλάδας), αφορά αύξηση ύψους 480 δισ. δολαρίων. Το ποσό δηλαδή που έκρινε απαραίτητο το υπουργείο Οικονομικών για την ομαλή λειτουργία του κράτους έως τις 3 Δεκεμβρίου. Εδώ και αρκετές εβδομάδες, εξάλλου, η υπουργός Τζάνετ Γέλεν προειδοποιούσε για επικείμενη «οικονομική καταστροφή», αν δεν αυξανόταν το όριο του χρέους.

Χαρές και πανηγύρια στα χρηματιστήρια μετά τα ευχάριστα νέα, με τον δείκτη Dow Jones να ανεβαίνει κατά 530 μονάδες. «Όμως», όπως υπενθύμιζε η βρετανική «Guardian», «ο Δεκέμβρης δεν είναι τόσο μακριά όσο θα θέλαμε. Και μέσα σε λίγες εβδομάδες θα βρεθούμε ξανά στα ίδια και τα ίδια». «Αυτό που έγινε μας δίνει μια μικρή ανάσα, όμως δε λύνει το πρόβλημα», δήλωσε ο Τζάρεντ Μπέρνστιν, μέλος του οικονομικού συμβουλίου του Λευκού Οίκου. «Σίγουρα χαιρόμαστε που αποφύγαμε μια στάση πληρωμών χάρη στους Ρεπουμπλικανούς, αλλά δεν θα έπρεπε να είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο».

Οι Δημοκρατικοί προσπαθούσαν να περάσουν ένα νομοσχέδιο που θα αύξανε τη δυνατότητα δανεισμού του κράτους ως το τέλος του 2022, το οποίο σαμποτάριζαν –και, προφανώς, θα συνεχίσουν να σαμποτάρουν– οι Ρεπουμπλικανοί στη Γερουσία όπου ο συσχετισμός των δυνάμεων είναι 50-50. Χθες, μάλιστα, ο Μιτς Μακόνελ, ο επικεφαλής τους στο Σώμα, προσπάθησε να κερδίσει τα εύσημα για τη συμφωνία λέγοντας πως «η κυβερνητική πλειοψηφία δεν είχε κάποιο σχέδιο για να αποτρέψει τη στάση πληρωμών, οπότε, κάναμε εμείς το βήμα».

Χωρίς περιθώρια ευελιξίας

Και, φυσικά, δεν είναι μόνο το ζήτημα του πλαφόν του χρέους. Οι Ρεπουμπλικανοί αντιδρούν κάθετα σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν για αύξηση των δημόσιων δαπανών. Μπορεί τα δύο κόμματα στη Γερουσία να συμφώνησαν σε ένα συμβιβαστικό κονδύλι 1,5 τρισ. δολαρίων για την ανανέωση των υποδομών της χώρας –το οποίο όμως θα πρέπει να περάσει κι από την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων – οι Ρεπουμπλικανοί όμως βγάζουν φλύκταινες με την πρόταση για ένα συνολικό πακέτο 3,5 τρισ. που θα συμπεριλαμβάνει την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Εκτός όμως από τους Ρεπουμπλικανούς, υπάρχει και ο «εσωτερικός εχθρός». Οι δυο δεξιόστροφοι δημοκρατικοί γερουσιαστές, ο Τζο Μάντσιν της Δυτικής Βιρτζίνια και η Κίρστεν Σίνεμα της Αριζόνα, θεωρούν «παράνοια» το πακέτο των 3,5 τρισ. και δηλώνουν πως θα εγκρίνουν μόνο ένα πολύ χαμηλότερο κονδύλι για κοινωνικές δαπάνες. Ο Τζο Μπάιντεν, βλέποντας πως ο συσχετισμός δυνάμεων στη Γερουσία δεν του αφήνει πολλά περιθώρια ευελιξίας, έχει αρχίσει το ψυχολογικό μασάζ προς τη ριζοσπαστική πτέρυγα των Δημοκρατικών, προσπαθώντας να τους πείσει να συμβιβαστούν με ένα χαμηλότερο πακέτο. Για να χρυσώσει το χάπι, άφησε τις προάλλες ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει μια εξαίρεση στον κανονισμό του 60-40 που απαιτείται στη Γερουσία για την έγκριση των περισσότερων νομοσχεδίων, προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο με το πλαφόν του δανεισμού.

Αλλά η ριζοσπαστική πτέρυγα ίσως να μην παραδοθεί τόσο εύκολα. Ο γερουσιαστής του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς εξαπέλυσε μύδρους εναντίον των δύο συναδέλφων του σε ένα μήνυμα με ευρύτερους αποδέκτες. «Όταν έχεις τη στήριξη της πλειοψηφίας του αμερικανικού λαού, της δημοκρατικής Βουλής και της ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία και όταν έχεις την στήριξη του προέδρου, δεν είναι μια συμφωνία 50-50», δήλωσε. «Δε γίνεται δυο άνθρωποι να στέκονται εμπόδιο στην προσπάθεια να κάνουμε το σωστό για τους εργαζόμενους αυτής της χώρας».

efsyn.gr