Μιανμάρ /«Δεν θα γονατίσουμε ποτέ κάτω από την στρατιωτική μπότα»

by/ 0 Comments / 3 View / 17/02/2021

Xωρίς τέλος οι διαδηλώσεις κατά της χούντας στην Μιανμάρ, καθώς χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν και σήμερα στους δρόμους της Ρανγκούν εναντίον της στρατιωτικής χούντας.

Σε όλη την πόλη πολίτες σήκωσαν με κόκκινες σημαίες και έκλεισαν συμβολικά τους δρόμους με αυτοκίνητα εκφράζοντας τη στήριξή τους στην εκλεγμένη κυβέρνηση που ανατράπηκε πρόσφατα από τους πραξικοπηματίες.

«Δεν θα γονατίσουμε ποτέ  κάτω από την στρατιωτική μπότα» έγραφε ένα από τα πανό. «Σήμερα, πρέπει να δείξουμε ότι μαχόμαστε μέχρι το τέλος, να δείξουμε την ενότητά μας και τη δύναμή μας για να δοθεί τέλος στο στρατιωτικό καθεστώς. Ο κόσμος πρέπει να βγει στον δρόμο μαζικά», είπε ένας φοιτητής στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Περίπου 1.000 πολίτες, κυρίως φοιτητές, συγκεντρώθηκαν έξω από τη Γραμματεία, που κάποτε χρησίμευε ως διοικητικό κέντρο για τη Βρετανική Βιρμανία, ζητώντας την απελευθέρωση της Αούνγκ Σαν Σου Κι, που τα τελευταία χρόνια λειτούργησε σαν «βιτρίνα» νομιμοποίησης για τα εγκλήματα του καθεστώτος.

Ο δικηγόρος της 45χρονης επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης, που βρίσκεται κρατούμενη εδώ και δύο εβδομάδες, δήλωσε χθες ότι απαγγέλθηκαν σε βάρος της οι κατηγορίες, μεταξύ των οποίων η παραβίαση του Νόμου περί Φυσικών Καταστροφών, λόγω της διεξαγωγής εκλογών πέρυσι εν μέσω Covid-19, και η εισαγωγή φορτητών ασυρμάτων στη χώρα.

Στις 450 οι συλλήψεις

Οι σημερινές διαδηλώσεις γίνονται παρά την αστυνομική καταστολή, την ώρα που οι συλλήψεις από την 1η Φεβρουαρίου φτάνουν τις 450.

Φόβους για περαιτέρω κλιμάκωση της καταστολής εκφράζονται από διάφορες πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ, όπως μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο ειδικός επιτετραμμένος των Ηνωμένων Εθνών, ο Τομ Άντριους, ανέφερε πως φοβάται περαιτέρω κλιμάκωση της βίας, καθώς χθες ενημερώθηκε ότι στέλνονται στρατιωτικές μονάδες από άλλες περιοχές προς τη Ρανγκούν, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας.

Efsyn.gr