Με τραπεζικό ντόμινο απειλεί ο Ερντογάν

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Με τραπεζικό ντόμινο απειλεί ο Ερντογάν / 7 View / 19/09/2020

Ανατολίτικο παζάρι από την Αγκυρα για τα ελληνοτουρκικά και τη σχέση Ευρώπης – Τουρκίας, με μοχλό την έκθεση ευρωπαϊκών τραπεζών και επιχειρήσεων στην κλυδωνιζόμενη τουρκική οικονομία ● Πυρετός διαβουλεύσεων ενόψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε.

Kορυφώνονται οι διπλωματικές διεργασίες στο παρασκήνιο ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε. στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, όπου θα συζητηθούν συνολικά οι ευρω-τουρκικές σχέσεις υπό το πρίσμα των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Με το Βερολίνο να προωθεί εσπευσμένα την επανεκκίνηση των συνομιλιών Αθήνας – Αγκυρας και παράλληλα μια συμβιβαστική πρόταση για τη σχέση Ευρώπης – Τουρκίας, ο Τ. Ερντογάν δεν διστάζει να παίξει και το χαρτί των οικονομικών δεσμών, υπονοώντας ότι, σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων, θα συμπαρασύρει στον κατήφορο της λίρας τις ευρωπαϊκές τράπεζες και επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στην τουρκική αγορά.

Οι συνεχόμενες αναφορές του προέδρου της Τουρκίας αλλά και των υπουργών Εξωτερικών και Οικονομίας, Μ. Τσαβούσογλου και Μπ. Αλμπαϊράκ, τις τελευταίες ημέρες, ότι «ακόμα και αν κλυδωνιστούν οι οικονομίες όλου του κόσμου, η τουρκική οικονομία θα συνεχίσει αδιατάρακτα την πορεία της», την ώρα που η τουρκική οικονομία βυθίζεται ολοένα και βαθύτερα, προκαλούν κρύο ιδρώτα στη γερμανική προεδρία της Ε.Ε.

Η έκθεση των διεθνών τραπεζών σε τουρκικά κρατικά ομόλογα και εταιρείες ήταν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 πάνω από 180 δισ. δολάρια σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (ΒΙS), με τις ευρωπαϊκές τράπεζες να έχουν το μεγαλύτερο μέρος. Οι ισπανικές τράπεζες έχουν επενδύσει 62 δισ. δολάρια, οι γαλλικές 29, οι βρετανικές 12, οι γερμανικές 11 και οι ιταλικές 9 δισ. δολάρια. Αντίστοιχα είναι τα ποσά και των άμεσων εταιρικών επενδύσεων με τις γερμανικές να διατηρούν τα πρωτεία.

Οι υποβαθμίσεις των διεθνών οίκων και οι αρνητικές προβλέψεις των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών για την πορεία της τουρκικής οικονομίας επιτάχυναν την προηγούμενη εβδομάδα τη διολίσθηση της λίρας η οποία κινείται πλέον σε ιστορικά χαμηλά 15ετίας όπως και οι μετοχές των τουρκικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν στη μετοχική τους σύνθεση κεφάλαια ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από την Ε.Ε. στην Τουρκία θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα για την τουρκική οικονομία, αλλά σύμφωνα με τις γερμανικές εφημερίδες («Die Welt», «Handelspatt», «WiWo» κ.ά.) θα πυροδοτούσε πιθανότατα και ένα νέο ντόμινο κρίσης σε μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες που συνδέονται με αυτές που έχουν επενδύσει στο τουρκικό χρέος, με απόδοση 12%-14%, αλλά και στις επιχειρήσεις (περίπου 2.000 γερμανικές και άλλες τόσες λοιπών ευρωπαϊκών χωρών) που δραστηριοποιούνται στη γείτονα, ενώ το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων θα οδηγούσε σε ακραίες καταστάσεις.

Το πρόβλημα όμως για την Ε.Ε. είναι ότι η Αγκυρα θέτει όλες τις κρίσεις (από την ανάμιξή της στα μέτωπα της Συρίας, της Λιβύης και του Ιράκ μέχρι και την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο) στο ίδιο τραπέζι με την κρίση που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία, δημιουργώντας συνθήκες ενός ανατολίτικου παζαριού, χωρίς αρχή, μέση και τέλος.

Οι πιέσεις που ασκούνται μέσω του Βερολίνου σε Αθήνα και Λευκωσία έχουν ενταθεί προκειμένου από τη μία να αρχίσουν οι ελληνο-τουρκικές συνομιλίες και να φύγει από το τραπέζι της Συνόδου της Ε.Ε. ο κατάλογος Μπορέλ και από την άλλη να συγκατανεύσει η Κύπρος, ώστε να μείνει προς συζήτηση μόνον ο κατάλογος κυρώσεων του Ιουνίου, για πρόσωπα που διαχειρίζονται τα σκάφη «Μπαρπαρός» και «Γαβούζ» που συνεχίζουν τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Ως προς το «Ορούτς Ρέις» (τα πρόσωπα και τις εταιρείες που εμπλέκονται), οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζ. Μπορέλ, θα προτείνει τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών να βγει από τον κατάλογο των δυνητικών κυρώσεων.

Το ζήτημα της Λευκορωσίας

Στην ατζέντα των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., που είναι προπαρασκευαστική του Συμβουλίου Κορυφής, είναι και το θέμα της Λευκορωσίας και, ειδικά μετά την προαναγγελία του προέδρου Α. Λουκασένκο ότι θα κλείσει τα σύνορα με Πολωνία και Λιθουανία, η πίεση για την άμεση επιβολή κυρώσεων έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Στην άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών τον Αύγουστο, η Κύπρος είχε θέσει ευθέως θέμα ίσων μέτρων και ίσων σταθμών για Λευκορωσία και Τουρκία, με την υποστήριξη της Ελλάδας και της Γαλλίας. Η προσπάθεια του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Χ. Μάας να αποσυνδέσει τεχνικά τα δύο θέματα, δεν είχε αποτέλεσμα και το ερώτημα είναι αν μπορούν να αποσυνδεθούν πολιτικά-διπλωματικά και με τι είδους συμβιβασμούς.

Μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών που θα γίνει τη Δευτέρα όλοι αναμένουν νέα κατ’ ιδίαν συνάντηση Μέρκελ – Μακρόν, όπως συνηθίζεται πριν από τις κρίσιμες συνόδους κορυφής. Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον επισκέφθηκε χθες τη Λευκωσία και την Αθήνα και επανέλαβε την υποστήριξη της γαλλικής κυβέρνησης για την δημιουργία σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αθήνα και Λευκωσία θέλουν να μείνει ενεργός στο τραπέζι ο κατάλογος κυρώσεων σε συνδυασμό με την εταιρική σχέση Ε.Ε. -Τουρκίας και την εξέλιξη της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ουσιαστικά ζητείται ένας νέος οδικός χάρτης με σαφείς δεσμεύσεις της Αγκυρας επί των αρχών της Ε.Ε. και του Διεθνούς Δικαίου. Χωρίς ρητές προβλέψεις στη νέα σχέση Ε.Ε. – Τουρκίας, είναι πολύ δύσκολο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να επανεκκινήσει η διαδικασία διαλόγου του Βερολίνου, μεταξύ Ε. Σουρανή και Ι. Καλίν πριν από τη σύνοδο. Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας επισκέφθηκε χθες τη Σλοβενία και την Τσεχία, ενώ είχε και νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Σ. Λαβρόφ.

Efsyn.gr