Με ακύρωση της πώλησης των F35 απειλούν οι ΗΠΑ την Τουρκία

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Με ακύρωση της πώλησης των F35 απειλούν οι ΗΠΑ την Τουρκία / 9 View / 11/04/2018

“Κόκκινη γραμμή” αποτελεί για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις σχέσεις τους με την Άγκυρα η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία.

Παρά τη βούληση Ουάσιγκτον και Βρυξελλών να “καταπιούν” ενέργειες του Σουλτάνου που τους ενοχλούν βαθύτατα, προκειμένου να μην διευκολύνουν την αποχώρηση ή περαιτέρω αποστασιοποίηση της Τουρκίας από την Δύση, η αγορά των S-400 από την Άγκυρα αποτελεί casus belli από την κυβέρνηση Τραμπ.

Η Ουάσιγκτον, μάλιστα, φέρεται αποφασισμένη -όπως σχετικά έχει ενημερωθεί η Αθήνα- να ακυρώσει την πώληση των υπερσύγχρονων F-35 σε περίπτωση που η Άγκυρα, παρά τις προειδοποιήσεις, προχωρήσει -όπως όλα δείχνουν αυτή τη στιγμή- σε αγορά των S-400. Όπως, μάλιστα, βεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, η κυβέρνηση Τραμπ, κάτω από την πίεση και του ΝΑΤΟ δεν “μπλοφάρει” στις απειλές που εξαπολύει, ενώ υπενθυμίζουν ότι η κατασκευάστρια εταιρεία των S-400 “Almaz -Antey Air” περιλαμβάνεται στη λίστα των εταιρειών που στοχοποιούν οι κυρώσεις της Δύσης προς τη Ρωσία και, συνεπώς, ενδέχεται να υπάρξει επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία!

Η Αθήνα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να μην προχωρήσει η εξαγορά των S-400 από την Τουρκία, αλλά και να μην παραχωρηθούν αν είναι δυνατόν τα F-35 στην Άγκυρα, καθώς κάτι τέτοιο θα αλλάξει άρδην τους συσχετισμούς στο Αιγαίο και θα οδηγήσει τη χώρα μας σε ένα νέο κύκλο εξοπλισμών.

Η χώρα μας, πάντως, προχωρά στην αναβάθμιση των F-16, όπως είχε συμφωνηθεί κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ το περασμένο φθινόπωρο. Η αναβάθμιση κοστίζει 1,25 δισ. ευρώ, ενώ αν υπολογιστεί το ποσό των βιομηχανικών επιστροφών λόγω της συμμετοχής της ΕΑΒ στην αναβάθμιση, υπολογίζεται ότι “θα πέσει” στο 1,1 δισ. ευρώ. Η συμφωνία θα πρέπει να υπογραφεί έως τις 30 Απριλίου που αποτελεί και την καταληκτική ημερομηνία που έχει υπάρξει με τους αμερικανούς. Τέλος η Αθήνα βρίσκεται σε συζήτηση για την αγορά δυο γαλλικών φρεγατών, που θα την καταστήσουν πανίσχυρη στο Αιγαίο.

πηγή: news247