Μετά τα μέσα Οκτωβρίου οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μετά τα μέσα Οκτωβρίου οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας / 7 View / 10/10/2020

Άγνωστη παραμένει ακόμα η ημερομηνία όπου Αθήνα και Άγκυρα θα κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να δώσει στο περίπου ένα χρονοδιάγραμμα αναφέροντας πως πιθανότατα, οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, θα ξεκινήσουν μετά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15 – 16 Οκτωβρίου.

Χθες, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι το θέμα που θα συζητηθεί θα είναι αυτό που αναφέρουν τα συμπεράσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής (1-2 Οκτωβρίου), δηλαδή η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Στο διπλωματικό πεδίο, η γερμανική Προεδρία, ενόψει της νέας Συνόδου (15 και 16 Οκτωβρίου), θέλει να επαναφέρει το σκηνικό που είχε στηθεί στην Ε.Ε. τις παραμονές της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες με στόχο να επιβάλει τη δική της ατζέντα στην Ελλάδα και την Κύπρο για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στο Κυπριακό.

Στις αρχές της εβδομάδας ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χ. Μάας προγραμματίζει επισκέψεις σε Λευκωσία, Αθήνα και Άγκυρα, σε μία προσπάθεια αναθέρμανσης της διαμεσολαβητικής πρωτοβουλίας του Βερολίνου με το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου να προκαλεί νέο πονοκέφαλο. Στο μεταξύ, την ακύρωση της απόφασης ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

«Αποκλιμάκωση όσον αφορά τις προκλήσεις στη θάλασσα»

Με την Τουρκία να συνεχίζει τις προκλήσεις, ο Στέλιος Πέτσας σχολίασε (ΣΚΑΪ) πως με βάση το σημείο 18 των συμπερασμάτων του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αυτό που έκανε στην Αμμόχωστο ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, είναι αυτό ακριβώς που του είπε η ΕΕ να μην κάνει. «Έρχεται ο κ. Ερντογάν και κάνει ακριβώς το ανάποδο. Θα βρει απέναντί του όχι την Κύπρο, όχι την Ελλάδα, όλη την Ευρώπη. Γιατί είναι πραγματικά σα να κοροϊδεύει όλες τις υπόλοιπες χώρες, τη Γερμανία, τη Γαλλία, οι οποίες έφθασαν σε αυτή την ομόφωνη απόφαση. Αυτό θα το βρει λοιπόν μπροστά του 15 και 16 Οκτωβρίου».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης πως βλέπουμε μια σταθερή αποκλιμάκωση όσον αφορά τις προκλήσεις στη θάλασσα και «θα είναι ευχής έργο να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές για να λύσουμε αυτή την πηγή ένταση». Γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε «όσες λιγότερες πηγές εντάσεων έχουμε τόσο καλύτερο για τον Ελληνισμό συνολικά, ώστε να μπορεί να στραφεί στο πραγματικό πρόβλημα που είναι το μεν νομικό στη διμερή μας σχέση με την Τουρκία, η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών το δε πολιτικό, και ευρύτερο ζήτημα -καθαρά ένα ζήτημα κατοχής και εισβολής- όπως είναι το Κυπριακό στην Κύπρο».

Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, τόνισε ο κ. Πέτσας και εξέφρασε την ελπίδα ότι με όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει, τέτοιου είδους μορφώματα ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.

► Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης έχει προαναγγείλει ότι θα θέσει το άνοιγμα των Βαρωσίων στη Σύνοδο της Ε.Ε. στις 15 και 16 Οκτωβρίου και σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κ. Κούσιο θα απευθύνει το ερώτημα εάν η περίοδος χάριτος, που έχει δοθεί στην Τουρκία μέχρι τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, επενεργεί εποικοδομητικά ή αντιθέτως αφήνει ελεύθερο το πεδίο για νέες τουρκικές προκλήσεις.