Μήνυμα Ερντογάν σε Αθήνα και Βρυξέλλες

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μήνυμα Ερντογάν σε Αθήνα και Βρυξέλλες / 9 View / 13/08/2020

Αμετακίνητος στις θέσεις του ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε συνομιλία με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Σαρλ Μισέλ. Τι ανέφερε για το Oruc Reis και τις επόμενες κινήσεις του ερευνητικού σκάφους. «Καρφιά» για την Ελλάδα με αποδέκτη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο διάλογος και η φόρμουλα «win-win» για τη διευθέτηση της κρίσης.

Λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και μετά τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργό, ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του για τα 19 χρόνια του AKP έστειλε μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση υπερασπιζόμενος την προκλητική στάση που τηρεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως το απόγευμα θα συνομιλήσει με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

 

Επανέλαβε πως η συμφωνία με τη Λιβύη έχει απόλυτη νομιμότητα και έκανε αναφορά στην Κύπρο λέγοντας πως «από το 2003 οι Ελληνοκύπριοι θεωρούν ότι έχουν τίτλο ιδιοκτησίας του νησιού παραχωρώντας δικαιώματα για εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή δικαιοδοσίας της Κύπρου». Πρόσθεσε πως επανειλημμένα έχουμε πει πως «δεν θα παίξουμε αυτό το παιχνίδι» και «καμία ξένη εταιρεία ή πλοίο δεν μπορεί να έχει δραστηριότητες στη δική μας θαλάσσια περιοχή».

 

 

Αναφορά έκανε και στη δραστηριότητα του Oruc Reis που «ξεκίνησε τις εργασίες του στην τουρκική υφαλοκρηπίδα», όπως είπε. Θέλοντας να δικαιολογήσει την παράνομη δραστηριότητα της χώρας του στην περιοχή είπε: «Δημοσιεύσαμε τις άδειες στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και τις μοιραστήκαμε με την κοινή γνώμη και όλο τον κόσμο».

 

Αποκάλυψε μάλιστα πως τουρκικό ερευνητικό σκάφος «θα συνεχίσει τις δραστηριότητες στην περιοχή μέχρι τις 23 Αυγούστου».

 

Κατηγόρησε την Ελλάδα για τη στάση της στο Αιγαίο και το Μεσόγειο λέγοντας πως «έχει κακές προθέσεις» και πρόσθεσε πως «δεν μπορεί να εξηγηθεί με την κοινή λογική να ζητάει κάποιος να έχει δικαιοδοσία στο νησί του Καστελόριζου που βρίσκεται μόλις 2 χλμ. από τις τουρκικές ακτές και 580 χλμ. από την ελληνική ενδοχώρα υποστηρίζοντας πως ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων έχει δικαιοδοσία σε μια περιοχή 40.000 τετραγωνικών μέτρων». Μάλιστα χαρακτήρισε «γελοία» και «χωρίς καμία βάση» την αξίωση αυτή.

 

Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση με ένα ρητορικό ερώτημα: «Μια χώρα μέλος της πληρεί την υποχρέωση για την προστασία των μειονοτήτων σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο;» καλώντας την ΕΕ να ρωτήσει την Ελλάδα.

 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στον τρόπο επίλυσης της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο προτάσσοντας τον διάλογο. «Αν ενεργήσουμε με κοινή λογική μπορεί να βρεθεί μια φόρμουλα που θα είναι όλοι κερδισμένοι (win-win)» είπε, στέλνοντας ένα ακόμα μήνυμα.