Μέτρα για την οικονομία ανακοίνωσε ο Ερντογάν, ανέκαμψε 7% η λίρα

by/ 0 Comments / 0 View / 21/12/2021

Στην προσπάθειά του να μειωθεί η πίεση στην τουρκική λίρα, που για μία ακόμη μέρα έχασε σημαντικό μέρος της αξίας της, αλλά και να ενισχύσει τις τραπεζικές καταθέσεις σε εθνικό νόμισμα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε μια σειρά μέτρα.

Ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, την οποία νωρίτερα είχε δικαιολογήσει επικαλούμενος το Ισλάμ που απαγορεύει τον τοκισμό, ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι τα μέτρα του έχουν στόχο να αποτραπεί η περαιτέρω «δολαριοποίηση», να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να μετατρέπουν τις λίρες τους σε ξένο νόμισμα και να στηριχθούν οι εξαγωγείς και οι συνταξιούχοι. Μετά την ανακοίνωση των μέτρων, η λίρα ανέκαμψε κατά 7% έναντι του δολαρίου, κερδίζοντας κάτι από τις απώλειες 57% που έχει από την αρχή της χρονιάς. Ωστόσο μένει να φανεί αν αυτό μπορεί να συνεχιστεί.

Επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει καμία οπισθοχώρηση από το οικονομικό μοντέλο που βασίζεται στα χαμηλά επιτόκια, επιμένοντας ότι η μείωση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα θα επιφέρει πτώση του πληθωρισμού (έχει ήδη ξεπεράσει το 21% και αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να φτάσει και το 30%) «μέσα σε μερικούς μήνες». Ο Τούρκος πρόεδρος υπόσχεται πάντως να ρίξει τον πληθωρισμό στο 4% και να μην επιβάλει capital controls.

Όπως υποστήριξε, οι διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τις τιμές δεν βασίζονται σε θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι στις εξαγωγικές εταιρείες που δυσκολεύονται λόγω των διακυμάνσεων της ισοτιμίας θα δοθεί μέσω της Κεντρικής Τράπεζας ένα προθεσμιακό συμβόλαιο νομίσματος, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει κατά 1% τον φόρο των εταιρειών και να δώσει πιστώσεις για να στηριχθεί η απασχόληση.

Επίσης, υποστήριξε ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας θα αυξηθούν ξεπερνώντας τα 135-150 δισ. δολάρια, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει με ποιο τρόπο, ενώ επέμεινε ότι δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθούν τα δάνεια των κρατικών τραπεζών από κάποιους για να κερδίσουν χρήματα και είπε ότι κανένας επενδυτής δεν θα πρέπει να κάνει κερδοσκοπικές κινήσεις.

Και ενώ οι πολίτες υποφέρουν από την ακρίβεια λόγω της κατάρρευσης του νομίσματος, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η αβεβαιότητα από την αστάθεια της ισοτιμίας δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα της χώρας, επιμένοντας ότι δεν υπάρχει έλλειψη συναλλάγματος στην Τουρκία, αλλά αφθονία. Ισχυρίστηκε δε ότι ο τραπεζικός τομέας είναι σταθερός.

Και στο τέλος, απαντώντας στην αντιπολίτευση, που τον καλεί να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές, απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο.

efsyn.gr