Μέτρα για τα πυροβόλα όπλα ανακοινώνει ο Μπάιντεν

by/ 0 Comments / 0 View / 08/04/2021

Εκτελεστικά διατάγματα με τα οποία θα επιβάλλονται περιορισμοί στις πωλήσεις συγκεκριμένων τύπων όπλων αναμένεται να υπογράψει ο Αμερικανός πρόεδρος, που προεκλογικά είχε δεσμευτεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για το ζήτημα που μαστίζει τη χώρα του.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας μέτρα με σκοπό να περιοριστεί η εξάπλωση των πυροβόλων όπλων, ανήγγειλε χθες η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Ο πρόεδρος θα έχει περισσότερα να πει αύριο (σ.σ. σήμερα Πέμπτη)», ανέφερε η ίδια.

Πλαισιωμένος από τον υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησής του, Μέρικ Γκάρλαντ, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει κυρίως περιορισμούς στα επιλεγόμενα όπλα «φαντάσματα», που είτε είναι αυτοσχέδια, ή δεν έχουν σειριακούς αριθμούς, ή και τα δύο.

Επίσης, αναμένεται να ζητήσει από διάφορους οργανισμούς να κατευθύνουν περισσότερους πόρους σε μέτρα πρόληψης της βίας και να ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης να αναπτύξει κανονισμούς, που θα επιτρέπουν στα άτομα να υποβάλουν αναφορές για να απομακρύνουν όπλα από συγγενείς τους που θεωρούνται επικίνδυνα.

Η σειρά των πρόσφατων περιστατικών μαζικών πυροβολισμών και βίαιων επεισοδίων με τη χρήση πυροβόλων όπλων που έχουν πολλά θύματα, αύξησαν την πίεση στον Λευκό Οίκο για να αναλάβει δράση.

Μετά το μακελειό στην Τζόρτζια και στο Κολοράντο, ο κ. Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να απαγορεύσει τις πωλήσεις τουφεκιών εφόδου και να εγκρίνει νόμο για την καλύτερη εξακρίβωση του ιστορικού και του ποινικού μητρώου των αγοραστών.

Ωστόσο, οι οριακές πλειοψηφίες που διαθέτουν οι Δημοκρατικοί και στα δύο σώματα του αμερικανικού κοινοβουλίου περιπλέκουν την έγκριση νομοσχεδίων για το ζήτημα, το οποίο εξακολουθεί να διχάζει βαθιά την αμερικανική κοινωνία. Αλλά, η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων με την υπογραφή εκτελεστικών διαταγμάτων θα του επιτρέψει να προχωρήσει γρηγορότερα.

«Μόνο η αρχή»

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αυτά τα νέα μέτρα είναι μόνο μια αρχή και ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να περάσει στο Κογκρέσο περισσότερες μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τον έλεγχο των όπλων και να εξετάσει άλλες εκτελεστικές ενέργειες για τη μείωση της βίας των όπλων.

Το 1994, ακόμη γερουσιαστής, ο Μπάιντεν είχε συμμετάσχει στην υιοθέτηση νόμου ο οποίος απαγόρευε τα τουφέκια εφόδου. Όμως το μέτρο εκείνο δεν είχε παρά δεκαετή διάρκεια κι ουδέποτε μπόρεσε να ανανεωθεί μετά το 2004, δεδομένης της αντίστασης που πρόβαλαν οι Ρεπουμπλικανοί κοινοβουλευτικοί, καθώς θεωρούν πως αντίκειται προς ένα συνταγματικό δικαίωμα των Αμερικανών.

Το 2020 καταγράφηκαν στις ΗΠΑ πάνω από 43.000 θάνατοι εξαιτίας της χρήσης πυροβόλων όπλων, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκτονιών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Violence Archive.

Μέρος των Αμερικανών έσπευσε να αγοράσει όπλα και μέσα στην πανδημία του νέου κορονοϊού, ενώ ακόμα περισσότερα πουλήθηκαν όταν άρχισαν οι μεγάλες αντιρατσιστικές διαδηλώσεις την άνοιξη κι αφού άρχισε να ανεβαίνει η ένταση γύρω από τις εκλογές το φθινόπωρο.