Μέρκελ καλεί Ερντογάν να σεβαστεί το κράτος δικαίου

by/ 0 Comments / 28 View / 16/07/2016

Να αντιμετωπίσει τους πραξικοπηματίες με σεβασμό στις αρχές του κράτους δικαίου κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, καταδικάζοντας απερίφραστα το πραξικόπημα στην Τουρκία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος καταδίκασε «οξύτατα» την απόπειρα ανατροπής της εκλεγμένης τουρκικής κυβέρνησης από μερίδα του στρατού. Όπως τόνισε σε σύντομη δήλωσή της μπροστά στις κάμερες, «είναι τραγικό το γεγονός ότι τόσο πολλοί άνθρωποι πλήρωσαν με τη ζωή τους αυτή την απόπειρα πραξικοπήματος. Η αιματοχυσία στην Τουρκία πρέπει τώρα να λάβει τέλος».

Η Άγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι «είναι και παραμένει δικαίωμα του λαού να ορίζει ποιος τον κυβερνά μέσα από ελεύθερες εκλογές. Τεθωρακισμένα στους δρόμους και αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του λαού είναι άδικες».

Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος προέτρεψε την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα όλων και να προστατεύσει τις μειονότητες στη χώρα. Όπως σημείωσε, «η δημοκρατία που σέβεται τα δικαιώματα όλων και προστατεύει τις μειονότητες είναι το καλύτερο θεμέλιο» προκειμένου να ξεπεραστούν η βίαιη αντιπαράθεση και ο διχασμός. Τέλος, κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να αντιμετωπίσει τους πραξικοπηματίες σεβόμενος τις αρχές του κράτους δικαίου.

«Οι δημοκρατικοί κανόνες να τηρηθούν από όλους»

Παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις της γερμανικής κυβέρνησης με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν δεν είναι οπωσδήποτε οι καλύτερες, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ διά του εκπροσώπου της εξέφρασε λίγο πριν από δύο τα ξημερώματα τη συμπαράσταση της. Όπως έγραψε ο Στέφεν Ζάιμπερτ στο twitter, «η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει την εκλεγμένη κυβέρνηση» και ότι «θα πρέπει να γίνει σεβαστή η δημοκρατική τάξη στην Τουρκία». Λίγο αργότερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του καλούσε τους Γερμανούς πολίτες που βρίσκονται στην Τουρκία να παραμένουν σε κλειστούς χώρους όταν η κατάσταση δεν είναι ξεκάθαρη. Ενώ από το πρωί άρχισε να λειτουργεί στο υπουργείο το κέντρο για την αντιμετώπιση κρίσεων της γερμανικής κυβέρνησης, το οποίο συνήθως συγκαλείται όταν Γερμανοί πολίτες στο εξωτερικό αντιμετωπίζουν σοβαρή απειλή.

Φόβοι για την αντιπολίτευση

Το γεγονός πάντως ότι η καγκελάριος στη δήλωση συμπαράστασης δεν ανέφερε τον Ταγίπ Ερντογάν αλλά την τουρκική κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναι τυχαίο. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ σήμερα το πρωί. Όπως επισημαίνει «οι δημοκρατικοί θεσμοί και η συνταγματική τάξη στην Τουρκία θα πρέπει να γίνουν από όλους τους εμπλεκόμενους σεβαστά» και «όλοι οι υπεύθυνοι θα πρέπει να τηρήσουν τους κανόνες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου». Η διατύπωση έχει σαφώς ως παραλήπτη και τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Στους φόβους που επικρατούν στη Γερμανία ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα αξιοποιήσει την ευκαιρία του πραξικοπήματος για να επεκτείνει την εξουσία του, αναφέρθηκε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο τουρκικής καταγωγής πρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ. Όπως εκτιμά, «ο Ερντογάν αντιμετωπίζει με δυσπιστία όλους και όλα. Μέλημα θα του θα είναι να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο ποτέ ξανά». Ο κ. Έζντεμιρ εξέφρασε τέλος τη σοβαρή ανησυχία του για την τύχη των αντιπολιτευόμενων στην Τουρκία και τα «ελάχιστα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης». Όπως επισήμανε, «για αυτούς δεν υπάρχει καμία προστασία».

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle