Λιβύη: Σε θέσεις μάχης για τη Σύρτη, φόβοι για γενικευμένη ανάφλεξη

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Λιβύη: Σε θέσεις μάχης για τη Σύρτη, φόβοι για γενικευμένη ανάφλεξη / 10 View / 20/07/2020

Προ των πυλών πράσινο φως στον Σίσι για αιγυπτιακή επέμβαση στη Λιβύη – Τούρκοι μισθοφόροι προελαύνουν προς τη Σύρτη. Με κυρώσεις απειλούν Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία.

Εντός της εβδομάδας το αιγυπτιακό κοινοβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει για να συζητήσει την πολιτική και στρατιωτική κατάσταση στη Λιβύη.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της χώρας, η Βουλή αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» στον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι για να επέμβει στρατιωτικά στη γειτονική χώρα.

Να σημειωθεί ότι στις 16 Ιουλίου, ηγέτες φυλών της Ανατολικής Λιβύης, που πρόσκεινται στον Χαλίφα Χάφταρ, ζήτησαν από τον Πρόεδρο Αλ Σίσι να εξουσιοδοτήσει τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις να παρέμβουν για να προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια της Λιβύης και της Αιγύπτου, εάν διαπιστώσουν επικείμενο κίνδυνο και για τις δύο χώρες.

Ο Αιγύπτιος ηγέτης τόνισε ότι πρώτα θα πρέπει να λάβει την έγκριση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου.

Παράλληλα, σε ψήφισμα που εγκρίθηκε στις 13 Ιουλίου, το κοινοβούλιο της Λιβύης ζήτησε από τις ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου και της Λιβύης να συνεργαστούν για να διαφυλάξουν την κοινή εθνική ασφάλεια ενόψει των κινδύνων που θέτει η τουρκική κατοχή, αναφέρει η εφημερίδα.

Τέλος, όπως καταγράφει το ρεπορτάζ της μεγάλης αραβόφωνης εφημερίδας «Αλ Αχράμ», σύμφωνα με το άρθρο 152 του συντάγματος της Αιγύπτου, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο ανώτατος ηγέτης των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν πρόκειται να κηρύξει πόλεμο ούτε να στείλει τις Ένοπλες Δυνάμεις εκτός των συνόρων της χώρας για πολεμικές αποστολές, εκτός εάν ζητήσει πρώτα τη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας και λάβει την έγκριση της πλειοψηφίας των δύο τρίτων των βουλευτών της Αιγυπτιακής Βουλής».

Πυρά από το Κάιρο προς την Άγκυρα

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας καταδίκασε μέσω ανακοίνωσης τις πολιτικές και στρατιωτικές παρεμβάσεις της Τουρκίας σε αραβικές υποθέσεις.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αχμέντ Χάφεζ έκανε λόγο για έλλειψη νομικής βάσης πίσω από τις ενέργειες της Τουρκίας και σημείωσε ότι «τα αραβικά έθνη δε θέλουν προσπάθειες ή φιλοδοξίες από εκείνους που επιδιώκουν να κυβερνήσουν για να επιτύχουν (τα δικά τους) συμφέροντα και στόχους».

Εξέφρασε, μάλιστα, την έκπληξή του για τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων σχετικά με τη νομιμότητα των εκλεγμένων σωμάτων της Λιβύης που ζητούν την αιγυπτιακή υποστήριξη για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό που εξάγονται από τη Συρία στη Λιβύη.

Οι δηλώσεις του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών διατυπώθηκαν μια μέρα αφότου ο Τούρκος Πρόεδρος κατήγγειλε την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι υποστηρίζουν τις δυνάμεις που εδρεύουν στην Ανατ. Λιβύη, με επικεφαλής τον Χαλίφα Χάφταρ, χαρακτηρίζοντας τα βήματα της Αιγύπτου ως «παράνομα».

Προειδοποιούν οι Ευρωπαίοι, προελαύνουν οι αντάρτες

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μία ημέρα μετά την προειδοποίηση Άνγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν και Τζουζέπε Κόντε ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε ξένες δυνάμεις που παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

«Καλούμε όλους τους ξένους παράγοντες να σταματήσουν τις παρεμβάσεις τους και να σεβαστούν το εμπάργκο των όπλων που έχει ορίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρουν χαρακτηριστικά και δηλώνουν «έτοιμοι να σκεφτούν μια πιθανή χρήση κυρώσεων εάν οι παραβιάσεις του εμπάργκο (…) συνεχιστούν».

«Καλούμε όλες τις πλευρές στη Λιβύη, όπως και όσους ξένους τις υποστηρίζουν στην άμεση διακοπή των μαχών», συμπληρώνουν οι τρεις ηγέτες, χωρίς να αναφέρουν ονομαστικά κάποια χώρα, ενώ εκφράζουν «σοβαρές ανησυχίες» μπροστά στην «αύξηση των στρατιωτικών εντάσεων» στη Λιβύη.

Η δήλωση, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης, ήρθε σε μία ημέρα όπου έγινε γνωστή η έκθεση του Πενταγώνου για την εμπλοκή της Τουρκίας στον εμφύλιο. Στην έρευνα του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας αναφέρεται ότι μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2020, η Άγκυρα έστειλε περίπου 4.000 μισθοφόρους να πολεμήσουν στο πλευρό της κυβέρνησης του Φάγεζ Αλ Σαράτζ.

Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδει το Reuters, οι δυνάμεις της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας μετέφεραν μαχητές ακόμη πιο κοντά στη Σύρτη, καθώς φαίνεται ότι η μάχη για τον έλεγχο της σημαντικής αυτής πόλης είναι προ των πυλών. Μάρτυρες ανέφεραν ότι μια πομπή 200 οχημάτων κινείται ανατολικά από τη Μισράτα προς την πόλη Ταουέργκα, κοντά στη Σύρτη.