Λαοθάλασσα κατά της λιτότητας και της διαφθοράς στον Λίβανο

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Λαοθάλασσα κατά της λιτότητας και της διαφθοράς στον Λίβανο / 6 View / 21/10/2019

Δεκάδες χιλιάδες Λιβανέζοι, όλων των ηλικιών, συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στο κέντρο της Βηρυτού και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας με αίτημα να σταματήσει η διαφθορά και η κυριαρχία της πολιτικής ελίτ.

Κάθε ώρα που περνούσε όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνέρρεαν στους δρόμους, με σημαίες του Λιβάνου και συνθήματα όπως «ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος».

Αρκετοί ήταν αυτοί μάλιστα που ενόψει της σημερινής μεγάλης συγκέντρωσης στην πρωτεύουσα μάζεψαν τα σκουπίδια που είχαν μείνει απ’ τις διαμαρτυρίες των προηγούμενων ημερών.

Το πρωτοφανές κύμα διαμαρτυρίας εκδηλώθηκε την περασμένη Πέμπτη, με αφορμή τα σχέδια της κυβέρνησης για νέους φόρους, στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων λιτότητας που αποφάσισε εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Μεταξύ των νέων προτεινόμενων φόρων, που ωστόσο αποσύρθηκε εν μέσω γενικευμένης κατακραυγής, ήταν και η επιβολή τέλους για κλήσεις μέσω της εφαρμογής WhatsApp.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε αυτό έχουν ενωθεί άνθρωποι από όλες τις θρησκευτικές ομάδες.

Πολλοί από τους διαδηλωτές διαμηνύουν πως δεν εμπιστεύονται τα μεταρρυθμιστικά σχέδια της κυβέρνησης και καλούν το 30μελές υπουργικό συμβούλιο να παραιτηθεί και να αντικατασταθεί από ένα μικρότερο, που θα αποτελείται από τεχνοκράτες αντί μελών πολιτικών κομμάτων.

Βρήκε υποστήριξη ο Χαρίρι

Λίγες ώρες προτού εκπνεύσει η προθεσμία των 72 ωρών που είχε δώσει την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, Σάαντ αλ Χαρίρι, τα κυριότερα κόμματα συμφώνησαν στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων που πρότεινε προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται η μείωση κατά 50% του μισθού των νυν και των πρώην αξιωματούχων (βουλευτών, προέδρων, υπουργών κτλ) και η οικονομική συμβολή των τραπεζών, ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να επιτευχθεί «σχεδόν μηδενικό έλλειμμα» στον προϋπολογισμό του 2020.

Σχεδιάζεται επίσης η ιδιωτικοποίηση του τομέα των τηλεπικοινωνιών και μια αναδιάρθρωση του ενεργειακού τομέα, κάτι που συνιστά εξάλλου αίτημα των πιθανών ξένων δωρητών και επενδυτών.

Το υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει το πρωί της Δευτέρας, παρουσία του προέδρου Μισέλ Αούν, αναμένεται να δώσει την επίσημη έγκρισή του στο σχέδιο της κυβέρνησης.

Το Σάββατο, το χριστιανικό κόμμα των Λιβανέζικων Δυνάμεων, σύμμαχος του πρωθυπουργού, ανακοίνωσε την παραίτηση των τεσσάρων υπουργών του, γιατί σύμφωνα με ανακοίνωσή του, «η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να σώσει την κατάσταση».

Οι τράπεζες του Λιβάνου θα παραμείνουν κλειστές αύριο, Δευτέρα λόγω των κινητοποιήσεων ανακοίνωσε η Ένωση Τραπεζών στον Λίβανο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ANI.

Σημειώνεται ότι το δημόσιο χρέος ξεπερνά τα 86 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή περισσότερο από το 150% του ΑΕΠ.