Κύπρος / Σε αναμονή της πρόσκλησης για την πενταμερή η Λευκωσία

by/ 0 Comments / 4 View / 15/02/2021

Το ενδεχόμενο να καθυστερήσει και άλλο η πρόσκληση του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Α. Γκουτέρες για την άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό απασχολεί την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Αν και όλες οι πλευρές είχαν συμφωνήσει η διάσκεψη να γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου στη Ν. Υόρκη και αυτό ήταν το χρονοδιάγραμμα που ετέθη και από την ειδική απεσταλμένη Τζέιν Λουτ στην τελευταία επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 11 Ιανουαρίου, δεν αποκλείεται η διάσκεψη να πάει για τον Απρίλιο.

Ο ειδικός διαπραγματευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας Α. Μαυρογιάννης ήταν την προηγούμενη εβδομάδα στη Λευκωσία με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδη και σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα θεωρείται πιθανή η αναβολή της πρωτοβουλίας του γ.γ. του ΟΗΕ λόγω της άρνησης της Τουρκίας να συζητήσει στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, για διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία.

Σε σύσκεψη υπό την προεδρία του Ν. Αναστασιάδη, την περασμένη Πέμπτη, συζητήθηκε η διαπραγματευτική γραμμή της Κύπρου αλλά και το ενδεχόμενο αναβολής της πενταμερούς. Στην περίπτωση αυτή, θα προηγηθεί η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. (25 Μαρτίου) και το θέμα της αξιολόγησης των ευρωτουρκικών σχέσεων ως προς το Κυπριακό θα είναι γράμμα κενό, ενδεχόμενο που προβληματίζει τη Λευκωσία.

Η νέα τουρκική γραμμή οριστικής διχοτόμησης, με λύση συνομοσπονδίας δύο κυρίαρχων κρατών, έτσι όπως διατυπώθηκε το καλοκαίρι από τον πρόεδρο της Τουρκίας Τ. Ερντογάν και εν συνεχεία από τον υπουργό Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου και τον αντιπρόεδρο Φ. Οκτάι, όπως επίσης και από τον επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων Ε. Τατάρ, παραπέμπει σε νέο ναυάγιο, τέσσερα χρόνια μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά και αυτό θα ήταν και προσωπικό πλήγμα για τον Α. Γκουτέρες που επιθυμεί δεύτερη θητεία στο τιμόνι του ΟΗΕ.

Μέσα στην εβδομάδα η Λευκωσία αναμένει την επίσημη ενημέρωση από τον γενικό γραμματέα για να καθορίσει τα επόμενα βήματά της. Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, στις 20 Φεβρουαρίου προγραμματίζεται επίσκεψη του εκπροσώπου Εξωτερικών της Ε.Ε. Ζ. Μπορέλ στην Κύπρο και συναντήσεις και με τις δύο πλευρές ενόψει της άτυπης πενταμερούς αλλά και της έκθεσης για την Τουρκία που θα υποβάλει στη σύνοδο της Ε.Ε.

Στο Ισραήλ ο Αναστασιάδης

Ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης επισκέφθηκε χθες το Ισραήλ για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου για τα διμερή θέματα και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ανακοινώθηκε ότι από 1 Απριλίου οι Ισραηλινοί που έχουν εμβολιαστεί για τον κορονοϊό μπορούν να ταξιδέψουν στην Κύπρο χωρίς να υποχρεούνται σε τεστ και περιορισμό. Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδη και Γκάμπι Ασκενάζι συμφωνήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας και στο θέμα της ιατροφαρμακευτικής αντιμετώπισης της πανδημίας, ενώ οι υπουργοί Αμυνας Χ. Πετρίδης και Μπεν Γκαντς συζήτησαν την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Efsyn.gr