Κύπρος / Οι Βρετανοί προσπαθούν να προστατέψουν τον Ερντογάν

by/ 0 Comments / 0 View / 23/07/2021

Πιστή στην διαχρονική τακτική της να συντηρεί διεθνώς τα προβλήματα προκειμένου να διατηρεί τον ρόλο της σε αυτά εμφανίστηκε η Βρετανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αν κρίνει κανείς από το αρχικό προσχέδιο που κατέθεσε για την «προεδρική δήλωση» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε σχέση με την Αμμόχωστο, τα Βαρώσια και τις κινήσεις Ερντογάν-Τατάρ για το άνοιγμα μέρους τους. Σε αυτό δεν αναφερόταν ρητά ότι η διαδικασία αυτή ενεργοποιήθηκε μετά τις ανακοινώσεις που έκαναν οι ηγέτες Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων, ούτε ότι όσα προανήγγειλαν Ερντογάν και Τατάρ παραβιάζουν προηγούμενα ψηφίσματα και αποφάσεις του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τα παραπάνω φαίνεται να επιβεβαιώνουν όσα προέκυψαν από το Εθνικό Συμβούλιο στην Κύπρο που κάλεσε σε εγρήγορση ώστε να μην γίνουν υπαναχωρήσεις στις στοχεύσεις της Τουρκίας.

Τελικά, όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) και αναπαράγουν ΜΜΕ στο νησί, μετά τις έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ Βρετανίας και Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και Βρετανίας και ΗΠΑ, το Λονδίνο αναγκάστηκε να παρουσιάσει νέο προσχέδιο, το οποίο να προσδιορίζει τους παραβάτες της διεθνούς νομιμότητας, αν και εμμέσως δηλώνει το είδος της παράβασης στην οποία προέβησαν.

Έτσι, στο κείμενο που δόθηκε στα μέλη του ΣΑ αναφέρεται σαφώς ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει την ανακοίνωση στην Κύπρο από Τούρκους και Τουρκοκύπριους ηγέτες στις 20 Ιουλίου 2021», αλλά μόνο εμμέσως δηλώνεται η παραβίαση του καθεστώτος που διέπει τα Βαρώσια, καθώς αναφέρεται ότι αυτό το καθεστώς «ορίζεται σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του ψηφίσματος 550 (1984) και της απόφασης 789 (1992)».

Το νέο κείμενο κατατέθηκε τα μεσάνυχτα περίπου (ώρα Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ) και ακολουθεί η «σιωπηλή διαδικασία» στη διάρκεια της οποίας τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν την δυνατότητα να θέσουν προτάσεις, να διατυπώσουν αντιρρήσεις και να διαβουλευτούν ατύπως μεταξύ τους. Η ολοκλήρωσή της αναμένεται στις 9 το πρωί ώρα Νέας Υόρκης, δηλαδή μετά τις 16.00 ώρα Ελλάδας.

Ολόκληρο το νέο βρετανικό προσχέδιο:

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει τη δήλωση του Προέδρου του της 9ης Οκτωβρίου 2020 (S / PRST / 2020/9) σχετικά με τα Βαρώσια.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει το καθεστώς των Βαρωσίων όπως ορίζεται σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του ψηφίσματος 550 (1984) και της απόφασης 789 (1992) Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει ότι οποιεσδήποτε απόπειρες διευθέτησης οποιουδήποτε μέρους των Βαρωσίων από ανθρώπους εκτός των κατοίκων του είναι απαράδεκτες και ότι δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματά του.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει την ανακοίνωση στην Κύπρο από Τούρκους και Τουρκοκύπριους ηγέτες στις 20 Ιουλίου 2021 σχετικά με περαιτέρω εκ νέου ανοίγματος τμήματος της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθιά του λύπη για αυτές τις μονομερείς ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με τα προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις του.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά την άμεση αναστροφή αυτής της πορείας δράσης και την αντιστροφή όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί στα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020. Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογραμμίζει την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που είναι σε μη συμφωνία με τα ψηφίσματά του και θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να βλάψουν τις προοπτικές για μια διευθέτηση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας τονίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των ψηφισμάτων του, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των Βαρωσίων υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ και του σεβασμού της ελεύθερης μετακίνησης της UNF1CYP.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του για μια διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού και βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και την υποστήριξή του για τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα.

Τέλος, το Σ.Α. δηλώνει πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα.

avgi.gr