Κόσοβο: Παραίτηση Θάτσι ενόψει Χάγης για εγκλήματα πολέμου

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κόσοβο: Παραίτηση Θάτσι ενόψει Χάγης για εγκλήματα πολέμου / 6 View / 05/11/2020

Ο πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, ηγέτης των ανταρτών στη διάρκεια του πολέμου για απόσχιση από τη Σερβία τη δεκαετία του 1990, προκειμένου να αντιμετωπίσει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε ειδικό δικαστήριο με έδρα τη Χάγη.

 

Ο Θάτσι ανακοίνωσε την παραίτησή του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Πρίστινα, την πρωτεύουσα του Κοσόβου. Δήλωσε ότι προχωρά σ’ αυτή την κίνηση «προκειμένου να προστατεύσει την αξιοπιστία της προεδρίας του Κοσόβου».

 

Ο Θάτσι παραπέμφθηκε από δικαστήριο της Χάγης, το οποίο συγκροτήθηκε για να δικάσει εγκλήματα πρώην Αλβανών ηγετών.

 

 

Νωρίτερα σήμερα το πρωί γνωστοποιήθηκε από το ειδικό δικαστήριο της Χάγης και η απαγγελία κατηγοριών εναντίον του πρώην προέδρου της βουλής του Κοσόβου και αρχηγού του Δημοκρατικού Κόμματος Καντρί Βεσέλι.

 

Ο Χασίμ Θάτσι και ο Καντρί Βεσέλι κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου και συγκεκριμένα για περισσότερες από 100 δολοφονίες μη Αλβανών που διαπράχθηκαν την περίοδο 1998-99 από μονάδες του UCK των οποίων ήταν διοικητές.

 

Εκπρόσωπος της Εισαγγελίας στη Χάγη δήλωσε στο The Associated Press ότι δεν είχε κάποιο σχόλιο να κάνει σχετικά με τις ανακοινώσεις του Θάτσι.

 

Πηγή: The Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ