Κόντρα διαδηλώσεις στο Μινσκ, αρχηγική εμφάνιση Λουκασένκο, ΝΑΤΟ και Λιθουανία τον διαψεύδουν

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κόντρα διαδηλώσεις στο Μινσκ, αρχηγική εμφάνιση Λουκασένκο, ΝΑΤΟ και Λιθουανία τον διαψεύδουν / 5 View / 17/08/2020

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, για να συμμετάσχουν στην «Πορεία για την Ελευθερία», μετά το κάλεσμα της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης που καταγγέλλει νοθεία στις προεδρικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας.

«Φύγε!» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, απευθυνόμενοι στον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ενώ προχωρούσαν τη λεωφόρο Ανεξαρτησίας.

Πολλοί ήταν ντυμένοι στα λευκά και κρατούσαν στα χέρια τους λουλούδια, ενώ κατευθύνονταν προς το μνημείο για τα θύματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Άλλοι είχαν υψώσει μια τεράστια ερυθρόλευκη σημαία, τα χρώματα της αντιπολίτευσης.

Λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει αυτή η πορεία, ο Λουκασένκο, που κυβερνά τη χώρα εδώ και 26 χρόνια, εμφανίστηκε απρόσμενα στην Πλατεία Ανεξαρτησίας και εκφώνησε μια ομιλία προς τους υποστηρικτές του που είχαν επίσης συγκεντρωθεί εκεί και τους κάλεσε να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία της χώρας, κατηγορώντας το ΝΑΤΟ ότι συγκεντρώνει δυνάμεις στα δυτικά σύνορά της.

«Αγαπητοί φίλοι, σας κάλεσα εδώ, όχι για να υπερασπιστείτε εμένα, αλλά επειδή, για πρώτη φορά, μετά από ένα τέταρτο του αιώνα, μπορείτε να υπερασπιστείτε τη χώρα, την ανεξαρτησία της και τις οικογένειές σας», είπε ο 65χρονος Λουκασένκο, μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος.

«Η ηγεσία του ΝΑΤΟ μας ζητά να διεξάγουμε νέες εκλογές. Αν υποκύψουμε στις επιθυμίες τους, θα πεθάνουμε ως κράτος», συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι νατοϊκά άρματα και αεροσκάφη έχουν αναπτυχθεί σε απόσταση 15 λεπτών από τα σύνορα. Είπε επίσης ότι οι γειτονικές χώρες, όπως η Λιθουανία, η Λετονία, η Πολωνία και η Ουκρανία «μας διατάζουν να κάνουμε νέες εκλογές».

Περιστοιχιζόμενος από τους σωματοφύλακές του και έχοντας δίπλα του τον γιο του, Νικολάι, ο οποίος συχνά παρουσιάζεται ως πιθανός διάδοχός του, ο Λουκασένκο κατήγγειλε ότι κάποιοι θέλουν να επιβάλουν στη χώρα του «μια κυβέρνηση από το εξωτερικό». «Δεν έχουμε φίλους, όλοι θέλουν να μας γονατίσουν. Η Λευκορωσία δεν θα διαιρεθεί, όπως το 1939. Δεν θα ξεχάσουμε», συνέχισε.

Ο Λουκασένκο είπε επίσης ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις, «αν αυτό θέλει ο λαός» και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για τα βίαια επεισόδια στις διαδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας.

Στη συνέχεια, αποχώρησε, υπό τα χειροκροτήματα του πλήθους, που κατέβηκε στο κέντρο του Μινσκ, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, για να εκφράσει τη στήριξή του στον επονομαζόμενο και «τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές. «Η μητέρα πατρίδα κινδυνεύει», είπε από τα μεγάφωνα ένας ομιλητής, απευθυνόμενος στο πλήθος που φώναζε ρυθμικά: «Είμαστε ενωμένοι, αδιαίρετοι».

Πολλοί κρατούσαν σημαίες της Λευκορωσίας και φώναζαν «Για τη Λευκορωσία» και «Για τον Μπάτκα», όπως αποκαλούν χαϊδευτικά τον πρόεδρο. Από τα μεγάφωνα ακουγόταν πατριωτική μουσική.

 

«Είμαι υπέρ του Λουκασένκο», είπε η Άλλα Γκεοργκίεβνα, 68 ετών. «Δεν καταλαβαίνω γιατί όλοι ξεσηκώθηκαν εναντίον του. Χάρη σ’ αυτόν, παίρνουμε στην ώρα τους τον μισθό και τη σύνταξή μας», εξήγησε.

 

Μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση ανέφεραν ότι η κυβέρνηση μετέφερε με λεωφορεία ανθρώπους από άλλες περιοχές της χώρας και ότι πολλοί εξαναγκάστηκαν να συμμετάσχουν στη διαδήλωση. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή, αυτήν την πληροφορία.

 

Από κοντά παρακολουθεί τις εξελίξεις η Ρωσία

Η Ρωσία, που διατηρεί μια περίπλοκη σχέση με τον Λουκασένκο, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, δεδομένου ότι από τη Λευκορωσία περνούν οι ρωσικοί αγωγοί που μεταφέρουν φυσικό αέριο στη Δύση. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον Λευκορώσο ηγέτη ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στο Μινσκ, εφόσον χρειαστεί, στο πλαίσιο της Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

 

Στην ίδια ανακοίνωση, το Κρεμλίνο συμφώνησε με τον Λουκασένκο ότι στη Λευκορωσία ασκούνται εξωτερικές πιέσεις, χωρίς να διευκρινίσει από ποιον.

 

«Οι αρχηγοί των κρατών είχαν ουσιώδεις συνομιλίες για όλα τα ζητήματα. Οι ηγέτες των χωρών επιβεβαίωσαν και πάλι τη συμφωνία τους ότι στην περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί, όσον αφορά τις εξωτερικές απειλές, οι πλευρές θα αντιδράσουν από κοινού κα σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το Σύμφωνο Συλλογικής Ασφάλειας», μετέδωσε από την πλευρά του το λευκορωσικό πρακτορείο BelTA, επικαλούμενο την ίδια ανακοίνωση.

 

Διαψεύδουν ΝΑΤΟ και Λιθουανία τα περί απειλών κατά του Μινσκ

Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία, σε απάντηση για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, ωστόσο το ΝΑΤΟ και η Λιθουανία που αποτελεί χώρα μέλος του, απέρριψαν τους ισχυρισμούς του Λουκασένκο ότι αποτελούν απειλή για τη Λευκορωσία.

 

«Δεν υπάρχει συγκέντρωση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Η πολυεθνική παρουσία της βορειοατλαντικής συμμαχίας στο ανατολικό τμήμα της επικράτειας επιρροής τηςδεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα. Είναι αυστηρά αμυντική, αναλογική και σχεδιασμένη για την πρόληψη των συγκρούσεων και τη διατήρηση της ειρήνης», δήλωσε εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ , προτρέποντας τη Λευκορωσία να σεβαστεί τις βασικές ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της ειρηνικής διαμαρτυρίας.

 

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση της Λιθουανίας, όπως φαίνεται από τη δήλωση του υπουργού Άμυνας της χώρας στο Reuters: Η κρίση της Λευκορωσίας είναι πολιτική και τυχόν ισχυρισμοί από την ηγεσία της σχετικά με παρεμβάσεις ξένων χωρών ή απειλές, είναι μια προσπάθεια να μετατοπιστεί η ευθύνη και να δικαιολογήσει τις δικές της ενέργειες», είπε χαρακτηριστικά ο Ραϊμούντας Καρομπλίς.

 

Όλη η διεθνής στρατιωτική εκπαίδευση στη Λιθουανία πραγματοποιείται στη βάση ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος, πρόσθεσε. Η Λιθουανία φιλοξένησε στρατιωτικές ασκήσεις, από τις 2-14 Αυγούστου, στις οποίες συμμετείχαν 1.100 στρατιώτες της, 200 Αμερικανοί​ και 10 στρατιωτικά ελικόπτερα των ΗΠΑ που έφτασαν από την Πολωνία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού της Λιθουανίας. Δεν έχουν προγραμματιστεί άλλες ασκήσεις για αυτόν τον μήνα, πρόσθεσε.

 

Από την πλευρά του, ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινγκεβίτσιους είπε ότι η δήλωση του Λουκασένκο για συγκέντρωση στρατευμάτων «είναι ψέμα», με στόχο να δημιουργήσει δικαιολογία για να ζητήσει βοήθεια από τη Ρωσία.

 

►Στο μεταξύ, το ρωσικό πρακτορείο RIA, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας, μετέδωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας σχεδιάζουν τη διεξαγωγή μιας στρατιωτικής άσκησης από αύριο μέχρι και τις 20 Αυγούστου, κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας και στην περιοχή Γκρόντνο, που συνορεύει με την Πολωνία και τη Λιθουανία.

 

Ο στρατός της Λευκορωσίας θα εκπαιδευτεί για να ενισχύσει τα δυτικά σύνορα της χώρας στο πλαίσιο αυτής της άσκησης, αναφέρεται στην είδηση.