Κόβει τις γέφυρες για διάλογο ο Ταγίπ Ερντογάν

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κόβει τις γέφυρες για διάλογο ο Ταγίπ Ερντογάν / 4 View / 26/10/2020

Αλλεπάλληλες επιθετικές δηλώσεις εναντίον Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Γερμανίας και ΗΠΑ • Νέες Navtex και έρευνες μεταξύ Ρόδου και Καρπάθου • Στην Αθήνα σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Ισραήλ.

Xοντραίνει και άλλο το παιχνίδι της έντασης ο Ταγίπ Ερντογάν, σε όλα τα μέτωπα που έχει ανοίξει ενώ παράλληλα κάνει ό,τι μπορεί να προκαλέσει και νέα, χωρίς να δείχνει ιδιαίτερη ανησυχία για το ενδεχόμενο διατάραξης των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Μέσα στο Σαββατοκύριακο εξαπέλυσε φραστικές επιθέσεις όχι μόνο κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και στον πρόεδρο της Γαλλίας Ε. Μακρόν, την Ε.Ε., τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας τις τελευταίες ημέρες έβγαλε από τον δημόσιο λόγο του την προοπτική συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας, λέγοντας σε όλες τις εμφανίσεις του ότι στην Ανατολική Μεσόγειο «είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τα δικά μας σχέδια έως ότου εκείνοι που μπαίνουν μπροστά μας να ενεργήσουν σύμφωνα με το δίκαιο και τον νόμο». Κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο για «πλιάτσικο» και πρόσθεσε ότι «μία ματιά στον χάρτη φτάνει για να αποδειχθεί το δίκαιο της Τουρκίας».

Με τρεις νέες Navtex η Αγκυρα ανακοίνωσε τη διεξαγωγή ασκήσεων 27-29 Οκτωβρίου, ενώ χθες τις πρώτες πρωινές ώρες με άλλη μία Navtex παρατείνει τις έρευνες του «Ορούτς Ρέις» μέχρι τις 4 Νοεμβρίου στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καρπάθου. Με τις Navtex ακυρώθηκε η δήλωση του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ ότι θα γίνει μορατόριουμ στη διάρκεια των εθνικών επετείων της 28ης Οκτωβρίου στην Ελλάδα και της 29ης στην Τουρκία.

Η Αθήνα αντέδρασε με διάβημα διαμαρτυρίας του πρεσβευτή της Ελλάδας στην Αγκυρα για τις πρώτες τρεις Navtex και νέο διάβημα που αναμένεται σήμερα για την παράταση των ερευνών τού «Ορούτς Ρέις». Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι «η Τουρκία συμπεριφέρεται σαν κράτος-παρίας που επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της περιοχής και την κατακόρυφη αύξηση της έντασης» και υπογραμμίζει ότι «η παράνομη αυτή ενέργεια αντιστρατεύεται κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης».

Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ν. Δένδιας δήλωσε ότι «δεν ανεχόμαστε παραβατικές αξιώσεις, απειλές πολέμου και δεν συμπλέουμε με μονομερείς διεκδικήσεις. Λυπούμαστε που η Τουρκία εκτρέπεται σε ένα νεοθωμανισμό». Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας σε δηλώσεις του τόνισε ότι «η νέα Navtex είναι μια ακόμα απόδειξη αναξιοπιστίας της Τουρκίας, ακόμα και σε επίπεδο ΝΑΤΟ, ότι αυτά που λέει τη μια μέρα τα αναιρεί την επόμενη με τις πράξεις της».

Οι διερευνητικές συνομιλίες, στο πλαίσιο που είχε οριστεί με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., 1-2 Οκτωβρίου, είναι πλέον ξεκάθαρο από την πλευρά της Τουρκίας ότι δεν θα γίνουν εάν δεν διευρυνθεί η ατζέντα.

Οι όροι της Τουρκίας

Αυτό προκύπτει και από τη νέα τουρκική επιστολή προς τον ΟΗΕ στις 14 Οκτωβρίου (που δημοσιεύτηκε στο Liberal.gr) και αναφέρονται ως προϋποθέσεις διαλόγου η αποκήρυξη του χάρτη της Σεβίλλης από την Ελλάδα, η άρση της στρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και η άρση της διαφοροποίησης του εναέριου χώρου από τα χωρικά ύδατα. Υπ’ αυτούς τους όρους η Τουρκία δηλώνει ότι δεν θα απέκλειε παραπομπή των διαφορών που δεν θα λυθούν με διάλογο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Το ζήτημα για την Αθήνα είναι εάν μπορεί να συνεχίζεται η σημερινή κατάσταση μέχρι τη Σύνοδο της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο για να αξιολογηθεί η Τουρκία, τη στιγμή που έχει γίνει σαφές διπλωματικά, πολιτικά, αλλά και στο πεδίο της Ανατολικής Μεσογείου, ότι δεν σκοπεύει να μπει σε διαδικασία αποκλιμάκωσης και να προχωρήσει σε διάλογο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας με την ευκαιρία της σημερινής επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σ. Λαβρόφ τόνισε ότι προσβλέπει σε στενότερη συνεργασία σε διμερές επίπεδο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Ο Σ. Λαβρόφ θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. Στην Αθήνα θα βρίσκεται από σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκ. Ασκενάζι για την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ που θα γίνει αύριο.

Επίθεση στον Μακρόν

Στο ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης από την Τουρκία θα ζητηθεί σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών, ωστόσο αυτό δεν αποκλείεται να γίνει με πρωτοβουλία της Γαλλίας ή του επικεφαλής Εξωτερικών της Ε.Ε., Ζ. Μπορέλ, μετά την ευθεία ανάμιξη του Τ. Ερντογάν και στα εσωτερικά της Ευρώπης, με αφορμή την αντίδραση του Εμ. Μακρόν για τη στυγερή δολοφονία του καθηγητή Σ. Πατί. Ο πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτήρισε τον Γάλλο πρόεδρο διαταραγμένο ψυχικά και συνέχισε στο ίδιο ύφος, ακόμη και μετά την ανάκληση του πρεσβευτή της Γαλλίας από την Αγκυρα.

Στις ομιλίες του στην Καισάρεια και τη Μαλάτεια, σε κομματικό του ακροατήριο, ο Τ. Ερντογάν έβαλλε και κατά της Γερμανίας για την έρευνα ένοπλων αστυνομικών σε τέμενος στο Βερολίνου, λέγοντας ότι «ο ευρωπαϊκός φασισμός μπαίνει σε νέα φάση», αλλά και κατά των ΗΠΑ για την απειλή κυρώσεων για τους S-400, καθώς και κατά όλης της Δύσης συνολικά, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Εχουμε φροντίσει τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους από τη Συρία και περιμέναμε ευχαριστώ από τη Δύση, αλλά βλέπουμε πως προσπαθούν να δημιουργήσουν χώρο για τους τρομοκράτες στα σύνορά μας. Αντιμετωπίζουμε παντού εμπόδια στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ μας κατηγορούν και για την υποστήριξή μας στο Αζερμπαϊτζάν».

Efsyn.gr