Κυκλώνας Μάθιου: Στους 69 οι νεκροί στην Καραϊβική – Συναγερμός στην Φλόριντα

by/ 0 Comments / 19 View / 06/10/2016

Ο κυκλώνας Μάθιου έχει στοιχίσει την ζωή σε τουλάχιστον 69 ανθρώπους συνολικά, ενώ μόνο στην Αϊτή ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε τουλάχιστον 65, ανακοίνωσαν τοπικές αρχές, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα κατευθύνονται βόρεια σήμερα, σαρώνοντας τις Μπαχάμες με προορισμό την Φλόριντα.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Αϊτής έκανε νωρίτερα λόγο για 23 νεκρούς στην χώρα της Καραϊβικής, πολλοί εκ των οποίων σκοτώθηκαν από πτώσεις δέντρων και συντρίμμια ή παρασύρθηκαν από ορμητικούς χείμαρρους.

Ο υπουργός Εσωτερικών, ένας δήμαρχος και άλλοι τοπικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν 42 επιπλέον θανάτους με δηλώσεις τους στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σε ολόκληρη την χώρα.

Μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται 24 άνθρωποι που έχασαν την ζωή τους στην παραθαλάσσια πόλη Ρος α Μπατό.

«Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο» δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Λουί Πολ Ραφαέλ.

Τέσσερις άνθρωποι είχαν σκοτωθεί νωρίτερα στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Συναγερμός στις ΗΠΑ

Ενάμισι εκατομμύριο κάτοικοι της Φλόριντα πήραν εντολή να απομακρυνθούν από τις εστίες τους για να διαφύγουν από τον ισχυρό κυκλώνα Μάθιου.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για το Παλμ Μπιτς (νοτιοανατολική Φλόριντα). Είναι η πρώτη ζώνη που θα πληγεί και αυτό θα συμβεί μέσα στις ερχόμενες ώρες. Δεν απομένει πολύς χρόνος», προειδοποίησε με πολύ σοβαρό ύφος ο κυβερνήτης στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του αμερικανικού κέντρου παρακολούθησης των κυκλώνων, ο Μάθιου θα πλήξει τη Φλόριντα τη νύκτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή. «Είναι ο ισχυρότερος εδώ και δεκαετίες κυκλώνας που πληττει αυτή τη ζώνη», υπογραμμίζει το NHC.

«Ο χρόνος πιέζει», υπογράμμισε ο κυβερνήτης, ο οποίος επιχειρεί να πείσει τους κατοίκους της Πολιτείας του να πάρουν στα σοβαρά τον κίνδυνο και να μεταβούν από τώρα σε καταφύγια όσο το δυνατόν πιο μέσα στην ενδοχώρα.