Κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά Πολιτείας του Τέξας για τις αμβλώσειs

by/ 0 Comments / 0 View / 10/09/2021

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν κατέθεσε μήνυση κατά του Τέξας, για να εμποδίσει την εφαρμογή του νέου νόμου που απαγορεύει σχεδόν εξ ολοκλήρου τις αμβλώσεις στην πολιτεία αυτή, καθώς οι Δημοκρατικοί φοβούνται ότι το δικαίωμα στην άμβλωση που θεσπίστηκε πριν από σχεδόν 50 χρόνια, μπορεί να κινδυνεύσει.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο επέτρεψε τον συγκεκριμένο νόμο που απαγορεύει τις αμβλώσεις έπειτα από περίπου έξι εβδομάδες κύησης: προτού, δηλαδή, πολλές γυναίκες να συνειδητοποιήσουν ότι είναι έγκυες. Πρόκειται για μια απόφαση που αν και εξέτασε τη συνταγματικότητα του νόμου, εντούτοις αποτέλεσε μια σημαντική νίκη για τους συντηρητικούς στις ΗΠΑ.

Σήμερα, λοιπόν, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε απόψε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσέφυγε στα δικαστήρια εναντίον του Τέξας, ζητώντας να θεωρηθεί άκυρος ο εν λόγω νόμος.

Ο νόμος, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου, «είναι σαφώς αντισυνταγματικός» και «το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει την ευθύνη να προασπίσει το Σύνταγμα των ΗΠΑ», είπε ο Μέρικ Γκάρλαντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Σύμφωνα με τον υπουργό, με την προσφυγή ζητείται από το δικαστήριο να αποφανθεί ότι ο νόμος είναι άκυρος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την ευθύνη να διασφαλίσουν ότι καμία Πολιτεία δεν θα στερήσει από τους πολίτες τα συνταγματικά δικαιώματά τους, υπογράμμισε ο Γκάρλαντ. Εξήγησε εξάλλου ότι με τον νόμο αυτόν το Τέξας δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ιδιώτες να ενεργούν ως «κυνηγοί επικηρυγμένων» αφού μπορούν έναντι αμοιβής να οδηγούν στα δικαστήρια όσους τον παραβιάζουν.

Efsyn.gr