Κορωνοϊός / Ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια οι θάνατοι παγκοσμίως

by/ 0 Comments / 0 View / 02/11/2021

Οπαγκόσμιος απολογισμός των νεκρών από τον κορωνοϊό ξεπέρασε τα 5 εκατομμύρια τη Δευτέρα, σε λιγότερο από δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας και ενώ συνεχίζεται να υπάρχουν ερωτηματικά για την συνέχιση της πανδημίας, τα μέτρα προστασίας και τον εμβολισμό κατά του ιού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία και η Βραζιλία, χώρες ανώτερου μεσαίου ή υψηλού εισοδήματος, αντιπροσωπεύουν το ένα όγδοο του παγκόσμιου πληθυσμού αλλά σχεδόν το μισό των θανάτων από κορωνοϊό. Μόνο οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει πάνω από 745.000 θάνατοι, τις περισσότερες από κάθε άλλο κράτος..

«Πρόκειται για μια καθοριστική στιγμή στη ζωή μας», δήλωσε ο Δρ Άλμπερτ Κο, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Γέιλ. «Τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε ώστε να μην φτάσουμε σε άλλα 5 εκατομμύρια;» αναρωτήθηκε.

Ο απολογισμός των θανάτων, όπως καταγράφηκε από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, είναι περίπου ίσος με τον πληθυσμό του Λος Άντζελες και του Σαν Φρανσίσκο μαζί. Ανταγωνίζεται τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε μάχες μεταξύ κρατών από το 1950, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ερευνών Ειρήνης του Όσλο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κορωνοϊός είναι πλέον η τρίτη κύρια αιτία θανάτου, μετά τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Ο επίσημος αριθμός των νεκρών είναι σχεδόν σίγουρα μικρότερος, καθώς χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν στο σπίτι αβοήθητοι χωρίς ιατρική φροντίδα, ιδίως σε φτωχά μέρη του κόσμου, όπως η Ινδία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  ο πραγματικός αριθμός των νεκρών ενδέχεται να είναι δύο ή τρεις φορές μεγαλύτερος. Βάσει μιας εκτίμησης του περιοδικού The Economist, ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής περίπου 17 εκατομμύρια θανάτους. «Αυτός ο απολογισμός μου φαίνεται πιο αξιόπιστος», επισημαίνει ο Αρνό Φοντανέ, επιδημιολόγος του ινστιτούτου Παστέρ και μέλος του Γαλλικού Επιστημονικού Συμβουλίου.

Όποιος κι αν είναι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό είναι σίγουρα μικρότερος σε σχέση με άλλες επιδημίες: εκτιμάται ότι από την ισπανική γρίπη από το 1918 ως το 1919 πέθαναν 50 με 100 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ σε διάστημα 40 ετών από το AIDS έχουν πεθάνει περισσότερα από 36 εκατομμύρια άνθρωποι.

«Ο κορωνοϊός ωστόσο προκάλεσε πάρα πολλούς θανάτους σε μικρό χρονικό διάστημα», σχολιάζει ο Ζαν-Κλοντ Μανουγκερά, ιολόγος του ινστιτούτου Παστέρ. Και «αυτό θα μπορούσε να είναι πιο δραματικό αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα, αρχικά με τον περιορισμό της μετακίνησης των προσώπων και στη συνέχεια με τον εμβολιασμό».

avgi.gr