Κορωνοϊός / Κέρδη 21,61 δισ. δολάρια για τις μεγάλες φαρμακευτικές

by/ 0 Comments / 0 View / 24/04/2021

Μόλις ένα στα 500 άτομα έχει εμβολιαστεί στις φτωχές χώρες, στοιχείο που προειδοποιεί ότι ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να σκοτώνει ανεξέλεγκτα

ΗPfizer, η Janssen, η AstraZeneca και οι άλλες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες προχώρησαν στη διανομή μεριδίων που έφθασαν τα 21,61 δισ. δολάρια, ενώ σταδιακά οι αίθουσες όπου συνεδριάζουν τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών ή όπου πραγματοποιούνται γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους αρχίζουν να πολιορκούνται από μετόχους ή οργανώσεις ακτιβιστών που απαιτούν την κατάργηση των πατεντών στα εμβόλια.

Οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες, εκατοντάδες μεγάλες οργανώσεις, ακόμη και ιδιωτικές εταιρείες της υγείας και της περίθαλψης, νομπελίστες και πρώην αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ενώνουν παγκοσμίως της φωνή τους εναντίον των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για την αποκλειστική εκμετάλλευση της χρήσης των εμβολίων.

Όχι στις πατέντες

Η Λαϊκή Συμμαχία των Εμβολίων, η People’s Vaccine Alliance, στην οποία συμμετέχουν η Oxfam, η Salud pro Derecho, η Yunus, η Center, η Frontline AIDS, η ONUSIDA, η Global Justine Now, η Emergency, η ActionAid και η διεθνής ομοσπονδία συνδικάτων ITUC μεταξύ άλλων μεγάλων οργανώσεων, δρομολόγησε μια σειρά διαμαρτυριών εναντίον της Pfizer, της Moderna, της AstraZeneca και των άλλων Big Pharma.

 

Το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο εκτιμά ότι η πανδημία θα οδηγήσει σε κατάρρευση του παγκόσμιου ΑΕΠ έως και κατά 9 τρισ. δολάρια, ενώ την ίδια στιγμή η ανισότιμη διανομή των εμβολίων σε όλο τον κόσμο εκτινάσσει τις ανισότητες επειδή καταδικάζει τις οικονομίες και τις κοινωνίες των φτωχών χωρών να υποστούν καταστροφικές συνέπειες.

 

Παρ’ όλα αυτά η περιουσία του ιδρυτή της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν εκτινάχθηκε στα 7 δισ. δολάρια και του εκτελεστικού διευθυντή της Moderna Στέφαν Μπεσέλ στα 5,2 δισ. δολάρια. Ο Μπεσέλ μάλιστα αγόρασε και 142 εκατ. μετοχές της Moderna από την έναρξη της πανδημίας στοιχηματίζοντας σε νέα μεγάλα κέρδη.

 

Στις πλούσιες χώρες ένα στα τέσσερα άτομα έχει ήδη εμβολιαστεί, ενώ στις φτωχές χώρες έχει εμβολιαστεί μόνο ένα στα 500 άτομα, στοιχείο που προειδοποιεί ότι ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να σκοτώνει ανεξέλεγκτα δημιουργώντας κινδύνους για νέες μεταλλάξεις, που θα καταστήσουν αναποτελεσματικά τα εμβόλια που κυκλοφορούν σήμερα.

 

Με πρωτοβουλία της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής περισσότερες από 100 χώρες ζητούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου την κατάργηση των πατεντών των εμβολίων, αλλά συναντούν την κατηγορηματική άρνηση του πλούσιου κόσμου με επικεφαλής τις ΗΠΑ, την Ε.Ε., τη Βρετανία και την Ιαπωνία.

 

Το πάρτι των μετόχων

 

Η μετοχή της Pfizer εκτινάχθηκε από τα 50 στα 71 δολάρια σε έναν χρόνο, ενώ αυτή της γερμανικής BioNTech έφθασε τα 170 δολάρια, με άνοδο που ξεπέρασε το 50% μόνο τον Απρίλιο, στον απόηχο της παρασκευής 2,5 δισ. δόσεων εμβολίων, 500 εκατ. δόσεων περισσότερων από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Avgi.gr