Κλυδωνισμοί στις αγορές από τους δασμούς Τραμπ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κλυδωνισμοί στις αγορές από τους δασμούς Τραμπ / 12 View / 03/12/2019

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την προσφιλή τακτική του ετοιμάζεται να επιβάλει νέους δασμούς βάζοντας αυτή τη φορά στο στόχαστρο του, τη Βραζιλία και την Αργεντινή. Ο Ντ. Τραμπ ανακοίνωσε την απόφασή του να επαναφέρει τους δασμούς στις εισαγωγές μετάλλων από τις δύο χώρες της Λατινικής Αμερικής κατηγορώντας τις ότι πλήττουν τους αγρότες των ΗΠΑ ενώ ταυτόχρονα επωφελούνται από την υποτίμηση των νομισμάτων τους.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει την επιβολή δασμών ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις γαλλικές εισαγωγές, σε αντίποινα για το φόρο που επιβάλλεται από τη Γαλλία στους αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Google, η Amazon, η Apple και το Facebook.

Οι απειλές των ΗΠΑ για την επιβολή επιπρόσθετων δασμών σε γαλλικά προϊόντα είναι «απαράδεκτες» και η ΕΕ προτίθεται να απαντήσει, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Την ίδια ώρα και η υφυπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Ανιές Πανιέ-Ρινασέ δήλωσε ότι το Παρίσι δεν χρειάζεται να υποχωρήσει όσον αφορά την επιβολή του φόρου που έχει στόχο κολοσσούς του Ίντερνετ.

Σε ανακοίνωση των υπηρεσιών του αμερικανού αντιπροσώπου για το διεθνές εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ διασαφηνίζεται ότι στο στόχαστρο της Ουάσινγκτον αναμένεται να μπουν εισαγόμενη γαλλική σαμπάνια, τυριά, τσάντες και άλλα είδη.

Πτωτικά κινούνται τα χρηματιστήρια

Οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά στους νέους δασμούς που ετοιμάζεται να επιβάλει ο Ντ. Τραμπ. Τα Ασιατικά χρηματιστήρια άνοιξαν σήμερα κινούμενα καθοδικά ενώ με σημαντική πτώση έκλεισαν χθες τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ, το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής δήλωσε ότι θα διαπραγματευθεί με τις ΗΠΑ για τους δασμούς.

Και ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, από τους πιο φανατικούς του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι θα μπορούσε να μιλήσει απευθείας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά και με τον υπουργό Οικονομίας της χώρας του, Πάουλο Γκέτζις.

efsyn