Καταστροφή το Brexit εκ του αποτελέσματος

by/ 0 Comments / 3 View / 10/02/2022

«Ανθρακες» αποδεικνύονται ώς τώρα τα… μεγαλεία του Brexit, που πούλησαν παραπλανητικά και εθνικιστικά στους Βρετανούς πολίτες ο Μπόρις Τζόνσον και η παρέα του. Eκθεση-καταπέλτης της διακομματικής Επιτροπής Δημόσιων Λογαριασμών του βρετανικού κοινοβουλίου (Public Accounts Committee / PAC) αναφέρει πως η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. δύο χρόνια πριν έχει φέρει στις επιχειρήσεις της χώρας υψηλότερα κόστη, περισσότερη γραφειοκρατία και καθυστερήσεις στα σύνορα, καθιστώντας «ξεκάθαρο» τον αρνητικό αντίκτυπο στον όγκο των εμπορικών συναλλαγών. Προειδοποιεί μάλιστα πως η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερη φέτος, εν όψει νέων ελέγχων στις εισαγωγές προϊόντων και δυνητικής επαναφοράς των ταξιδιών και των μεταφορών σε επίπεδα προ Covid.

«Μία από τις μεγάλες υποσχέσεις του Brexit ήταν να απελευθερωθούν οι βρετανικές επιχειρήσεις ώστε να τους δοθεί το περιθώριο να μεγιστοποιήσουν την παραγωγικότητα και τη συνεισφορά τους στην οικονομία, που είναι ακόμα πιο απεγνωσμένα αναγκαία τώρα στον μακρύ δρόμο της ανάκαμψης από την πανδημία», δήλωσε η Μεγκ Χίλιερ, η Εργατική πρόεδρος της PAC που είναι αρμόδια να ελέγχει τις δημόσιες δαπάνες της κυβέρνησης στο πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας.

«Ωστόσο», συμπλήρωσε, «ο μόνος ανιχνεύσιμος αντίκτυπος μέχρι στιγμής είναι αυξημένα κόστη, γραφειοκρατία και καθυστερήσεις στα σύνορα», επαληθεύοντας εμμέσως πλην σαφώς σε τι «φούσκα» έχει εξελιχθεί το περιβόητο διαζύγιο από την Ε.Ε., ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και πόσο φούμαρα έχουν αποδειχτεί στην πράξη οι μεγαλοστομίες των φανατικών μπρεξιστών, με πρώτο και καλύτερο φυσικά τον… παραμυθά Μπόρις Τζόνσον.

Παρότι το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε. γίνεται χωρίς επιβολή δασμών, το Brexit έχει επιφέρει μια σειρά νέων τελωνειακών ελέγχων και άλλων φραγμών που δυσκολεύουν σημαντικά τις εμπορικές συναλλαγές. Ακόμα κι αν ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις της πανδημίας και τα παγκόσμια προβλήματα τροφοδοσίας που προκάλεσε, «είναι ξεκάθαρο ότι η έξοδος από την Ε.Ε. έχει αντίκτυπο και πως οι νέες συνοριακές ρυθμίσεις πρόσθεσαν κόστη στις επιχειρήσεις» επισημαίνεται στην έκθεση.

Εκφράζονται δε αμφιβολίες για το κατά πόσο η βρετανική κυβέρνηση είναι ικανή να θέσει σε εφαρμογή αποτελεσματικούς ελέγχους στις εισαγωγές αγαθών – κάτι που έχει ήδη αναβάλει τρεις φορές. Και ενώ προγραμματίζεται να ξεκινήσουν εντός του έτους, η έκθεση προειδοποιεί πως «παραμένουν πολλά να γίνουν για να εξασφαλιστεί ότι οι οδηγοί φορτηγών από ολόκληρη την Ε.Ε. είναι προετοιμασμένοι για τους νέους ελέγχους», ιδιαίτερα στα ζωικά και φυτικά προϊόντα. Οπως κατήγγειλε -προς επίρρωση- εκπρόσωπος συνδικάτου φορτηγατζήδων, οι μεγάλες ουρές και καθυστερήσεις στο βρετανικό λιμάνι του Ντόβερ αποτελούν πια «τη νέα κανονικότητα» για τους συναδέλφους του.

Τα μέλη της PAC αμφισβητούν επίσης την υπόσχεση της κυβέρνησης Τζόνσον να δημιουργήσει μέχρι το 2025 «τα πιο αποτελεσματικά σύνορα στον κόσμο», χαρακτηρίζοντάς την «αξιοσημείωτη φιλοδοξία» η οποία όμως είναι «αισιόδοξη, δεδομένου πού βρίσκονται σήμερα τα πράγματα». Προσθέτουν μάλιστα πως «δεν έχουν πειστεί ότι [η υπόσχεση] υποστηρίζεται από λεπτομερές σχέδιο υλοποίησής της». Ζητούν ακόμα περισσότερη διαφάνεια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ιδίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες -εκτός των άλλων- δεν έχουν λάβει επαρκή κρατική χρηματοδότηση ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν τα επιπλέον βάρη. Ενδεικτικά έχουν εκταμιευτεί μόλις 6,7 εκατομμύρια λίρες -σε σύνολο 20 εκατ.- από το ειδικό ταμείο ενίσχυσης εξαιτίας των περιοριστικών κριτηρίων, που έχουν αφήσει στην απέξω πολλές επιχειρήσεις.

Χαμένες προθεσμίες

Μεταξύ άλλων καυτηριάζουν και το γεγονός ότι πολλάκις δεν έχουν τηρηθεί υπεσχημένες προθεσμίες. «Είναι ώρα η κυβέρνηση να υπάρξει ειλικρινής για τα προβλήματα, αντί να υπόσχεται υπερβολικά πολλά» τόνισε με νόημα η πρόεδρος της επιτροπής. Τραγική ειρωνεία: η έκθεση δημοσιοποιήθηκε χθες, μία μέρα μετά τον διορισμό του σκληρού μπρεξιστή Τζέικομπ Ρις Μογκ στη θέση του πρώτου υφυπουργού Ευκαιριών του Brexit και Αποδοτικότητας της Κυβέρνησης (Minister of State for Brexit Opportunities and Government Efficiency), στο πλαίσιο του μίνι ανασχηματισμού που έκανε ο Βρετανός πρωθυπουργός πασχίζοντας να διασωθεί από την εσωκομματική καθαίρεση στη σκιά του σκανδάλου «πάρτι-γκέιτ».

Παρεμπιπτόντως χθες η «Daily Mirror» αποκάλυψε νέα φωτογραφία που «καίει» τον ΜποΤζο, δείχνοντάς τον εν μέσω λοκντάουν, στις 15 Δεκεμβρίου 2020, μαζί με τρία μέλη του προσωπικού της Ντάουνινγκ Στριτ που φορούν χριστουγεννιάτικα αξεσουάρ (γιρλάντα και αγιοβασιλιάτικο καπέλο) δίπλα σε ανοιγμένο μπουκάλι με αλκοόλ…

Προτού «σκάσει» η φωτογραφία, ο Τζόνσον είχε ανακοινώσει στη Βουλή -στο πλαίσιο πάγιου αντιπερισπασμού και κατευνασμού των βουλευτών των Τόρις και της κοινής γνώμης- πως σχεδιάζει να καταργήσει σε λιγότερο από δύο βδομάδες (κι έναν μήνα νωρίτερα από το προβλεπόμενο) τους ελάχιστους εναπομείναντες περιορισμούς κατά της πανδημίας στην Αγγλία· πρωτίστως την υποχρεωτική καραντίνα για τους φορείς τoυ νέου κορονοϊού (!), καθώς επιδιώκει, λέει, να μάθουν οι πολίτες να συμβιώνουν με την Covid.

Και ενώ το Brexit εξακολουθεί να πυροδοτεί προβλήματα και νέες εντάσεις στη Βόρεια Ιρλανδία -αφού η συμφωνία υλοποίησής του, που συνυπέγραψε βιαστικά και… ανέμελα ο ΜποΤζο, έχει απομονώσει την περιοχή λόγω του ντε φάκτο τελωνειακού συνόρου που τη χωρίζει πλέον από την υπόλοιπη χώρα-, ο Βρετανός πρωθυπουργός απείλησε ξανά την Ε.Ε. με μονομερή αναστολή τμήματος της συμφωνίας και δη του πρωτοκόλλου για το εμπόριο στη Βόρεια Ιρλανδία (μέσω ενεργοποίησης του Αρθρου 16), πετώντας το μπαλάκι στις Βρυξέλλες να δείξουν «κοινή λογική» και να μην επιμείνουν να εφαρμοστούν κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα. Μιλάμε για… τέρας αξιοπιστίας!

efsyn.gr