Καταρχήν συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τη μεταφορά αερίου

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καταρχήν συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τη μεταφορά αερίου / 13 View / 20/12/2019

Μετά από πολύωρες συνομιλίες η Μόσχα, το Κίεβο και οι Βρυξέλλες κατέληξαν χθες σε νέα συμφωνία επί της αρχής για μελλοντική μεταφορά αερίου μέσω ουκρανικού εδάφους, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφτσοβιτς σε συνέντευξη Τύπου.

«Ύστερα από πολύ εντατικές συνομιλίες με χαρά μου ανακοινώνω ότι καταλήξαμε σε μια συμφωνία επί της αρχής σε όλα τα βασικά στοιχεία, το οποίο πιστεύω ότι είναι πολύ θετική είδηση για την Ευρώπη, για τη Ρωσία και την Ουκρανία», δήλωσε.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Ολέξι Ορζέλ και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ συναντήθηκαν στο Βερολίνο. Ο δεύτερος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν σύντομα «θετικά αποτελέσματα για όλες τις πλευρές». Ο Νόβακ, επαινώντας τον μεσολαβητικό ρόλο της Γερμανίας στη συμφωνία, έκρινε ότι «όλοι κάναμε καλή δουλειά».

Πάντως, δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για τη  νέα συμφωνία, ενώ η σημερινή συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, που είναι βασική διαμετακομιστική οδός του ρωσικού αερίου που εξάγεται στην Ευρώπη, λήγει στο τέλος της χρονιάς.

Νωρίτερα χθες ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι «θα διατηρήσουμε τη μεταφορά μέσω της Ουκρανίας» και «θα αναζητήσουμε μια λύση αποδεκτή από όλους».

Το Associated Press σημειώνει ότι η συμφωνία και οι δηλώσεις έρχονται εν μέσω ελπίδων για ξεπάγωμα των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Κίεβο μετά από χρόνια συγκρούσεων.

Τέλος, η Gazprom ανακοίνωσε ότι αξιωματούχοι από τη Μόσχα και το Κίεβο θα συναντηθούν σήμερα στο Μινσκ της Λευκορωσίας για να συνεχίσουν τις συζητήσεις.