Καταλονία/ Ο διχασμός παραμένει,η Ακροδεξιά ενισχύεται

by/ 0 Comments / 0 View / 16/02/2021

Κάποιες φορές, οι εκλογές αντί να δίνουν λύσεις διαιωνίζουν πολιτικά αδιέξοδα. Κάτι τέτοιο φαίνεται πως συμβαίνει και στην Καταλονία που ουσιαστικά παραμένει διαιρεμένη μεταξύ αυτονομιστών και μη αυτονομιστών, με μικρές αλλαγές κατά καιρούς στα ποσοστά και τις έδρες των κομμάτων και τα πρωταγωνιστικά πρόσωπα.

Στις εκλογές της Κυριακής για την ανάδειξη των μελών του τοπικού αυτόνομου κοινοβουλίου που σημαδεύτηκαν από τα αυστηρά μέτρα για την πανδημία και αποχή ρεκόρ (η προσέλευση ανήλθε στο 45%, 22 μονάδες κάτω σε σχέση με το 2017) το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Καταλονίας (PSC), το μικρό αδερφάκι του ισπανικού PSOE, πέτυχε μια σημαντική νίκη κερδίζοντας την πρώτη θέση με 21,3%.

Μεγάλη και μάλιστα διπλή ικανοποίηση για τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, καθώς ο επικεφαλής των Καταλανών Σοσιαλιστών ήταν ο Σαλβαδόρ Ιγια, ο μέχρι πρότινος υπουργός Υγείας της κυβέρνησής του που χειρίστηκε την κρίση της πανδημίας.

Αυτός όμως που μάλλον θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση είναι ο δεύτερος τη τάξει, ο Πέρε Αραγονές, ο επικεφαλής της εθνικιστικής Δημοκρατικής Αριστεράς (ERC). Tα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, το ΕRC, το κεντροδεξιό «Μαζί με την Καταλονία» (JxCat), το κόμμα του πρώην επικεφαλής της αυτόνομης κυβέρνησης Κάρλες Πουτζντεμόν και το αναρχο-αριστερό CUP αύξησαν το σύνολο των δυνάμεών τους και μπορούν να σχηματίσουν απόλυτη πλειοψηφία.

Στις δυσάρεστες εκπλήξεις της κάλπης η εντυπωσιακή άνοδος του ακροδεξιού Vox που αναδεικνύεται τέταρτη δύναμη και μπαίνει πρώτη φορά στην καταλανική Βουλή με 11 έδρες.

Η ραγδαία αύξηση της δύναμής του ερμηνεύεται εν πολλοίς από την καταβαράθρωση τόσο του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (Ρ.Ρ.), το οποίο, ούτως ή άλλως, δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρό στην Καταλονία όσο και του κεντροδεξιού Ciudadanos (Πολίτες), το οποίο, παρεμπιπτόντως, είχε έρθει πρώτο στις προηγούμενες τοπικές εκλογές, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Οσο για το Em Comum Podem, το καταλανικό παρακλάδι του Podemos, συγκράτησε τις σχετικά χαμηλές δυνάμεις του και δηλώνει πρόθυμο να συμμετάσχει σε μια προοδευτική κυβέρνηση μαζί με το ERC και το PSC. Ο σοσιαλιστής Ιγια δηλώνει πως θα ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με όλα τα κόμματα, πλην της Ακροδεξιάς. Ο Αραγονές του ERC αρνείται τη συνεργασία με τους σοσιαλιστές και προτείνει μια κυβέρνηση με τα αυτονομιστικά κόμματα και το Em Comum Podem, τη συμμετοχή του οποίου όμως απορρίπτει το κεντροδεξιό JxCat.

Τα συμπεράσματα

Εν ολίγοις, δύο είναι τα σημαντικά διδάγματα που βγαίνουν από την κάλπη, όπως τα επεσήμανε ο διευθυντής της αριστερής ιστοσελίδας «El Diario» Ιγνάθιο Εσκολάρ. Το πρώτο: «Ούτε η αυτονομιστές έχουν αρκετή δύναμη ώστε να επιβάλουν ένα μονόδρομο, ούτε η υπόλοιπη Ισπανία μπορεί να αγνοεί για πολύ ακόμα αυτή την κατάσταση».

Το δεύτερο είναι ότι οι δυνάμεις της ευρύτερης αριστεράς, ανεξαρτήτως «σημαίας», είναι πλειοψηφικές. «Το αδιέξοδο θα συνεχιστεί», σχολίαζε ο Εσκολάρ, «εκτός κι αν η Αριστερά που έχει ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή, προτάξει έναντι της σημαίας την παιδεία, την υγεία, το περιβάλλον και τον αγώνα κατά της φτώχειας και της ανισότητας. Μακάρι να γινόταν έτσι. Φοβάμαι όμως πως δεν θα γίνει».

Efsyn.gr