Και εγένετο συνδικάτο της Αmazon

by/ 0 Comments / 2 View / 04/04/2022

Επειτα από αγώνες μιας δεκαετίας που οι εργαζόμενοι του κολοσσού βρέθηκαν αντιμέτωποι με απολύσεις, συλλήψεις, συκοφαντίες και πληθώρα άλλων εμποδίων που η εργοδοσία ύψωσε απέναντί τους, κατάφεραν να νικήσουν και «αν η Amazon, το νούμερο ένα, μπορεί να ηττηθεί, τότε ο οποιοσδήποτε μπορεί να ηττηθεί».

«Αν η Amazon, το νούμερο ένα, μπορεί να ηττηθεί, τότε ο οποιοσδήποτε μπορεί να ηττηθεί»

Gerald Bryson

Φάνηκε σαν πρωταπριλιάτικο αστείο, αλλά δεν ήταν. Αντιθέτως, ήταν μία από τις μεγαλύτερες νίκες των εργαζόμενων εδώ και δεκαετίες και μάλιστα απέναντι σε μία από τις πιο ισχυρές εταιρείες του κόσμου. Την περασμένη Παρασκευή, οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις JFK8 της Amazon στο Στέιτεν Αϊλαντ της Νέας Υόρκης ψήφισαν υπέρ της δημιουργίας συνδικάτου. Είναι η πρώτη φορά, έπειτα από αγώνες τουλάχιστον μιας δεκαετίας, που οι εργαζόμενοι μιας αποθήκης της Amazon στις ΗΠΑ καταφέρνουν να κερδίσουν το δικαίωμα να διαπραγματεύονται συλλογικά απέναντι στον δεύτερο μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας τους.

Στον δρόμο προς αυτή τη νίκη τους, οι εργαζόμενοι του κολοσσού βρέθηκαν αντιμέτωποι με απολύσεις, συλλήψεις, συκοφαντίες και πληθώρα άλλων εμποδίων που η εργοδοσία ύψωσε απέναντί τους, προκειμένου να μην περάσει η δημιουργία του συνδικάτου.

H Amazon, που αντιμάχεται όσο τίποτα άλλο τον συνδικαλισμό, ξόδεψε τουλάχιστον 500.000 δολάρια για να μπλοκάρει τη δημιουργία σωματείου, προσλαμβάνοντας εξειδικευμένους εξωτερικούς συμβούλους. Εφαρμόζοντας τακτικές που είχε χρησιμοποιήσει νωρίτερα και σε άλλες ψηφοφορίες για τη δημιουργία σωματείου σε άλλες αποθήκες της στις ΗΠΑ, πλημμύρισε τους χώρους της JFK8 με πόστερ ενάντια στη δημιουργία συνδικάτου, κατέπνιξε την ενημέρωση της άλλης πλευράς, ενώ εξανάγκασε τους εργαζομένους της σε υποχρεωτικές ατομικές ή ομαδικές συναντήσεις με τους πληρωμένους «εμπειρογνώμονές» της, προκειμένου να τους πείσει να ψηφίσουν «όχι».

Απέναντί της στάθηκαν, μεταξύ άλλων, και δύο Αφροαμερικανοί εργαζόμενοί της, οι οποίοι είχαν απολυθεί από τον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου το 2020, ο Κρις Σμολς και ο Τζέραλντ Μπράισον. Ολα ξεκίνησαν λίγο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, τον Μάρτιο του 2020, όταν οι δυο τους, μαζί με κάποιους ακόμη εργαζόμενους της αποθήκης, ξεκίνησαν διαμαρτυρίες για την έλλειψη μέτρων προστασίας εκ μέρους της εταιρείας.

Εγγραφα που διέρρευσαν αργότερα έδειξαν ότι η εταιρεία γνώριζε για τις επικείμενες διαμαρτυρίες των εργαζόμενων αρκετές ημέρες πριν ξεκινήσουν αυτές, όπως και ότι οι Σμολς και Μπράισον θα συμμετείχαν πιθανότατα σε αυτές. Οι διαρροές έδειξαν μάλιστα ότι 4 ημέρες πριν από την πρώτη πικετοφορία έξω από τις εγκαταστάσεις, είχε ήδη αποφασιστεί από την εργοδοσία η απόλυση του ενός εκ των δύο, του Σμολς, που οι επικεφαλής της αποθήκης θεωρούσαν «χαζό, φαντασιόπληκτο» και ιδανικό για υπονόμευση, αν αυτός εξελισσόταν σε ηγετική φιγούρα της προσπάθειας δημιουργίας ενός συνδικάτου.

Διαμαρτυρία

Ο 33χρονος πατέρας δύο παιδιών απολύθηκε τελικά λίγο μετά τη διαμαρτυρία, με την αιτιολογία ότι έθετε σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των άλλων εργαζομένων, καθώς είχε μολυνθεί από τον κορονοϊό, όπως και για παράβαση των όρων απασχόλησής του. Μερικές ημέρες αργότερα, απολύθηκε και ο Μπράισον, με την ψευδή αιτιολογία ότι έβρισε χυδαία συνάδελφό του στη διάρκεια πικετοφορίας έξω από την αποθήκη.

Στα δύο περίπου χρόνια που ακολούθησαν οι δυο τους εξελίχθηκαν σε μορφές του αγώνα για τη δημιουργία του ανεξάρτητου συνδικάτου Amazon Labor Union. Ο Κρις Σμολς πέρασε 11 μήνες έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας, προσπαθώντας καθημερινά να περάσει το μήνυμα για τη δημιουργία του συνδικάτου στους εργάτες. Εναν μήνα πριν από τις εκλογές, συνελήφθη μάλιστα από την αστυνομία για καταπάτηση της ιδιοκτησίας της Amazon, παρότι, ως μέλος του συνδικάτου, είχε το δικαίωμα να βρίσκεται έξω από τα κτίρια της εταιρείας για ενημέρωση των εργατών.

Στον Μπράισον η εταιρεία αρνήθηκε την επαναπρόσληψή του, παρότι η απόλυσή του κρίθηκε από τις αρμόδιες αρχές παράνομη. Οι επιθέσεις της εργοδοσίας, η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρέθηκαν οι δύο τους λόγω της ανεργίας, δεν τους λύγισαν. Την περασμένη Παρασκευή, οι εργαζόμενοι της αποθήκης JFK8 στο Στέιτεν Αϊλαντ δικαίωσαν τον αγώνα τους αποφασίζοντας, με ψήφους 2.654 υπέρ και 2.131 κατά, τη δημιουργία του συνδικάτου. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η αποθήκη του Στέιτεν Αϊλαντ έχει εξαιρετικά υψηλό ποσοστό εναλλαγής εργαζόμενων και τριπλάσιο αριθμό τραυματισμών εργαζόμενων σε σχέση με τον πανεθνικό μέσο όρο. Στα αιτήματα ων εργαζομένων περιλαμβάνονται ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας μεγαλύτερα διαλείμματα υψηλότεροι μισθοί.

Στις δηλώσεις του μετά την ψηφοφορία, ο Σμολς ευχαρίστησε τον ιδρυτή, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Amazon και 2ο πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου Τζεφ Μπέζος, γιατί, όσο αυτός ταξίδευε στο Διάστημα, οι ίδιοι βρήκαν την ευκαιρία να οργανώσουν το συνδικάτο τους εδώ στη Γη.

Ο Μπράισον, από την πλευρά του, μίλησε για μια νίκη που φέρνει την ελπίδα σε όλον τον κόσμο. «Υπάρχουν άνθρωποι στην ίδια κατάσταση με εμάς παντού στον κόσμο και η νίκη δίνει ελπίδα σε όλους […] αν η Amazon, το νούμερο ένα, μπορεί να ηττηθεί, τότε ο οποιοσδήποτε μπορεί να ηττηθεί», είπε.

efsyn.gr