Και γυναίκες επικεφαλής υπηρεσιών του Βατικανού βάσει νέων κανόνων του Πάπα

by/ 0 Comments / 1 View / 20/03/2022

Ο πάπας Φραγκίσκος εξέδωσε νέο αποστολικό σύνταγμα για την κεντρική διοίκηση του Βατικανού, την Κουρία, στο οποίο προβλέπεται ότι κάθε άνθρωπος που έχει βαπτιστεί καθολικός  δύναται να ηγείται των υπηρεσιών του Βατικανού.

«Άνδρες και γυναίκες θα πρέπει να έχουν ρόλους διοίκησης και ευθύνης», σημειώνει στο προοίμιο του 54σελιδου κειμένου, που αναφέρει πως «ο πάπας, οι επίσκοποι και άλλοι χειροτονημένοι λειτουργοί δεν είναι οι μόνοι ευαγγελιστές στην Εκκλησία».

Το νέο σύνταγμα, Praedicate Evangelium, που χρειάστηκε εννέα χρόνια για να συνταχθεί και τίθεται σε ισχύ στις 5 Ιουνίου, θα αντικαταστήσει το αποστολικό σύνταγμα που εκδόθηκε το 1988 υπό τον πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ και θα αλλάξει κανόνες, οι οποίοι ίσχυαν εδώ και αιώνες για τα τμήματα του Βατικανού που διοικούνταν μόνο από άνδρες κληρικούς, συνήθως καρδινάλιους.

Μάλιστα στους νέους κανόνες δεν υπάρχει καμία διάκριση μεταξύ πιστών βάσει φύλου, αν και ειδικοί εκτιμούν, πως τουλάχιστον δύο από τα τμήματα του Βατικανού, αυτά για τους επισκόπους και τους κληρικούς, θα εξακολουθήσουν να διευθύνονται από άνδρες αφού μόνο άνδρες μπορούν να είναι ιερείς στην Καθολική Εκκλησία.

efsyn.gr