Καθαιρέθηκε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας

by/ 0 Comments / 2 View / 20/03/2021

Τον πρώην υπουργό Οικονομικών Νάτζι Αμπάλ, τον οποίο όρισε ο ίδιος διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας πριν λίγους μήνες, τον περασμένο Νοέμβριο, καθαίρεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Βάσει του προεδρικού διατάγματος, που εκδόθηκε χθες βράδυ αφού έκλεισαν οι κεφαλαιαγορές, τη θέση παίρνει ο οικονομολόγος και πολιτικός Σαχάπ Καβτζίογλου. Μάλιστα, ο τελευταίος θα γίνει ο τέταρτος διοικητής της Τράπεζας από τον Ιούλιο του 2019.

 

Η αντικατάσταση ανακοινώθηκε την επομένη της αύξησης κατά 2% του βασικού κατευθυντηρίου επιτοκίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της γείτονος, στο 19%. Η κεντρική τράπεζα εξήγησε ότι η κίνηση είχε σκοπό να φρενάρει τον πληθωρισμό, που αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 15,6% τον Φεβρουάριο. Το μέτρο έτυχε θετικής υποδοχής στις αγορές.

Ο Ερντογάν δηλώνει την εναντίωσή του στα υψηλά επιτόκια, καθώς θεωρεί, αψηφώντας τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ότι επιδεινώνουν τον πληθωρισμό.

Η τουρκική λίρα ανέκτησε περί το 15% της συναλλαγματικής αξίας της έναντι του δολαρίου αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο κ. Αμπάλ τον Νοέμβριο, έπειτα από αρκετές εβδομάδες ελεύθερης πτώσης του νομίσματος.

Efsyn.gr